HR
EN
26.06. - 28.08.

SRIJEDOM PO SVIJETU

Popularni filmski program Tvrđave kulture Šibenik  i ovog ljeta na Tvrđavu Barone dovodi najbolje od domaće i svjetske kinematografije u deset filmskih večeri na krovu grada. Ovogodišnje četvrto izdanje ljetnog kina pod zvijezdama nastalo je u suradnji sa selektorima zagrebačkog kina Europa te Zagreb, Motovun i Subversive Film Festivala koji će samo za ovu priliku i za šibensku publiku odabrati recentne nezavisne filmske naslove iz cijeloga svijeta koji su obilježili ili će tek obilježili aktualne programe prestižnih filmskih festivala poput onih u Cannesu, Veneciji, Sundanceu ili Sarajevu.

Na projekcijama će gostovati redatelji, selektori, glumci i kritičari koji će kroz razgovor izabrane naslove predstaviti publici.

Koordinatorica filmskog programa Tvrđave kulture Šibenik „Srijedom po svijetu“ Jelena Svirčić ujedno je i autorica programskih tekstova.

Vidimo se na Tvrđavi Barone!

 

ULAZ SLOBODAN članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone.

 

RASPORED PRIKAZIVANJA:

26.6.    Halla ide u rat

Benedikt Erlingsson, Island / Francuska / Ukrajina, 2018, 101'

  3.7.    Dogman

Matteo Garrone, Italija, 2018, 102'

10.7.     Loro

Paolo Sorrentino, Italija, 2018, 151'

17.7.     Pepeo ljubavi

Jia Zhangke, Kina / Francuska / Japan, 2018, 136’

24.7.     Na putu

Joachim Lafosse, Belgija / Francuska, 2018, 84'

31.7.     Nek bude svjetlost

Marko Škop, Slovačka / Češka, 2019, 93'

 7.8.     Potprogram "S čim se bave šibenska dica?"

Teret

Ognjen Glavonić, Srbija / Francuska / Hrvatska / Iran / Katar, 2018, 98'

14.8.    Srbenka

Nebojša Slijepčević, Hrvatska, 2018, 72'

Projekcije za najmlađe

21.8.    Moje neobično ljeto s Tess

Steven Wouterlood, Nizozemska, 2019, 80'

28.8.    Čudesna šuma

            Hommage Milanu Blažekoviću, SFRJ / SAD, 1986, 85'

 

VIŠE O PROGRAMU:

Program počinje u srijedu, 26. lipnja posebnom projekcijom filma iz redovnog repertoara zagrebačkog kina Europa i najboljeg filma po izboru publike prošlogodišnjeg izdanja ZFF-a, ekoterorističke akcijske drame islandskog redatelja Benedikta Erlingssona, Halla ide u rat uz gostovanje Borisa T. Matića i Lane Matić.

Izbor iz Europinog programa nastavlja se 3. srpnja s nagrađivanim ostvarenjem Dogman, poznatog talijanskog redatelja Mattea Garronea, prikazanog i unutar glavne konkurencije Vukovar Film Festivala. 10. srpnja na programu je novi film talijanskog Oscarovca Paola Sorrentina, Loro, raskošne i majstorske parodije talijanske političke elite kroz lik njezinog najkorumpiranijeg predstavnika, Silvia Berlusconija i njegove kriminalne svite.

Predstavljanje Subversive Film Festivala zakazano je za 17. srpanj uz projekciju kineskog filma Pepeo ljubavi, gangsterske melodrame kultnog redatelja Jia Zhangke.

Projekcija pobjednika ZFF-ovog programa PLUS, Na putu belgijskog redatelja Joachima Lafossea slijedi 24. srpnja, a film prati zajedničko dugo putovanje međusobno otuđenih majke i sina koji se suočavaju  s veličanstvenim krajolikom, opasnostima, i prije svega, jedno s drugim, dok je srijeda 31. srpnja rezervirana za poseban izbor iz ovogodišnjeg programa Motovun Film Festivala. Prema riječima selektora Jurice Pavičića, film slovačkog redatelja Marka Škopa, Neka bude svjetlo, čija se svjetska premijera tek očekuje krajem lipnja u  Karlovim Varima, jedno je od ljepših iznenađenja ovogodišnje selekcije festivala, gdje će doživjeti hrvatsku premijeru.

Na veliko platno Tvrđave Barone 7. kolovoza penje se i važno regionalno ostvarenje Teret srpskog redatelja Ognjena Glavonića sa šibenskim glumcem Leonom Lučevim u glavnoj ulozi, ali i projekcija glumčevog debitantskog kratkog  filma, Malo se sjećam tog dana. U filmu premijerno prikazanom u filmskom festivalu Locarnu i dobitnikom glavne nagrade Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast glumi niz poznatih hrvatskih glumaca poput Gorana Bogdana, Nine Violić, Darie Lorenci Flatz, ali i brojni stalni i povremeni stanovnici šibenskog otoka Zlarina.

14. kolovoza svoj nagrađivani film Srbenka šibenskoj publici predstavit će redatelj Nebojša Slijepčević, dok 24. kolovoza počinje mali filmski program za djecu i to s projekcijom dobitnika nagrade publike prošlogodišnjeg izdanja KinoKino Festivala, Moje neobično ljeto s Tess, nizozemskog redatelja Stevena Wouterlooda nagrađenog na Berlinaleu gdje je proglašen najboljim filmom programa Generation Kplus.

Program se završava 28. kolovoza i to vrlo posebnom projekcijom za najmlađu publiku, kultnog domaćeg animiranog filma Čudesna šuma kao hommage nedavno preminulom doajenu hrvatske animacije, Milanu Blažekoviću.