HR
EN
24. srpnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Na putu

Joachim Lafosse, Belgija / Francuska, 2018, 84'

Svoju najnoviju studiju disfunkcionalnog obiteljskog odnosa, Lafosse ovoga puta smješta u okvire modernog vesterna i to kroz priču o majci koja svog problematičnog sina tinejdžera vodi na putovanje konjima kroz puste vrleti Kirgistana u očajničkom pokušaju zbližavanja. U krajoliku zadivljujuće i brutalne ljepote, majka Sybille i sin Samuel suočavaju se prije svega jedno s drugim, ali i na trenutke prijetećom okolinom koja tako postaje metafora njihovog otuđenog odnosa.  

Publiku su u film kratkim razgovorom uveli filmski kritičari Jelena Pašić i Nino Kovačić.

Glavne uloge majke i sina tumače Virginie Efira i mlada nada europskog filma Kacey Mottet Klein već dvaput nominiranog za prestižnu francusku nagradu Cesar u kategoriji glumca koji najviše obećava, a Virginie Efira je hvaljena belgijsko-francuska glumica, među ostalim poznata po ulozi u filmu Elle Paula Verhoevena.

Premijerno prikazan u Veneciji prošloga ljeta gdje je bio nominiran za nagradu Fedeora, Na putu u Šibenik stiže s programa prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala gdje je osvojio glavnu nagradu unutar natjecateljskog programa PLUS kuriranog od strane srednjoškolaca za svoje vršnjake.

Film je najnovije ostvarenje belgijskog redatelja Joachima Lafossea, poznatog po svojoj stalnoj zaokupljenosti svim slojevima pukotina unutar obiteljskih odnosa. Filmografija ovog iznimno plodnog i nagrađivanog redatelja još od Privatnog vlasništva (2006.) s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, preko Izbezumljenosti (2012.) do recentne Nakon ljubavi (2016.) i najnovijeg Na putu (2018.), obiluje likovima čije motivacije pokušava razumjeti koliko god se one činile zbunjujućima i neshvatljivima, a njegovi filmovi pretvaraju se tako u uzbudljive studije načina na koje obitelji dolaze do točke vlastitog sagorijevanja.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti