HR
EN

Revitalizacija tvrđave

Revitalizacija Tvrđave sv. Mihovila

Europski fond za regionalni razvoj, IPA IIIC – BRI

Lokacija: Šibenik

Nositelj projekta: Grad Šibenik

Partneri: Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, Muzej grada Šibenika,
Turistička zajednica grada Šibenika

Autor:

Tomislav Krajina, dipl.ing.arh.
Situs d.o.o., Šibenik

Datum početka i završetka projekta: 28. travnja 2012. – 15. srpnja 2014.

Ukupna vrijednost projekta: 1.666.436,16 EUR

Iznos odobrenih sredstava iz EU fondova: 999.947,40 EUR

Iznos nacionalnog sufinanciranja: 666.488,76 EUR

Dokumenti izrađeni u sklopu projekta:

Razvoj branda grada Šibenika kao prvorazredne destinacije kulturnog turizma

Plan razvoja programa Tvrđave sv. Mihovila

Integracija plana upravljanja kulturnim dobrima s projektom rekonstrukcije i afirmacije Tvrđave sv. Mihovila

Pregled kulturnih dobara Šibensko-kninske županije

Plan upravljanja kulturnim dobrima na lokalnoj i regionalnoj razini

Studija najboljih praksi u upravljanju kulturnim vrijednostima u inozemstvu i Hrvatskoj


Cilj projekta:

Opći cilj:

 • Doprinijeti održivom gospodarskom razvoju Šibenika i okolne regije kroz razvitak i širenje ponude kulturnog turizma.

Specifični cilj:

 • Obnova i nadogradnja turističke infrastrukture.
 • Uređenje Tvrđave sv. Mihovila kao nove turističke atrakcije koja ima za cilj stvarati inovativne kulturno-umjetničke, edukativne i druge sadržaje.
 • Kroz prateći sustav usluga i potpora usmjerenih na malo i srednje poduzetništvo, cilj ih je uključiti u razvoj i ponudu sadržaja, proizvoda i usluga na lokalitetu Tvrđave sv. Mihovila, te na području grada Šibenika.

Što je projektom ostvareno?

 • Projekt Revitalizacije tvrđave sv. Mihovila uključivao je infrastrukturne radove na površini 2600 m2, koji su obuhvatili izgradnju i uređenje ljetne pozornice sa 1077 mjesta, te uređenje podzemnog dijela tvrđave.
 • Izradu nekoliko studija i planova (među ostalima: Kulturni brand grada Šibenika, Plan upravljanja kulturnim dobrima i Plan razvoja programa tvrđave sv. Mihovila).
 • Kulturna ponuda grada Šibenika prezentirana je na 3 međunarodna sajma.
 • Organizirana su 4 edukativna programa na kojima je sudjelovalo više od stotinu polaznika.
 • Provedena je i help-desk aktivnost od 50 sati konzultantskih usluga zainteresiranim lokalnim dionicima.
 • Izrađeni su promotivni materijali o tvrđavi i projektu na šest jezika, promotivni video i multimedijalna prezentacija.
 • Postavljeni su panoramski teleskopi na kulama te izrađene replike srednjovjekovnog oružja i dvadeset srednjovjekovnih kostima namijenjenih osoblju tvrđave.
 • Dovršenje projekta popratio je glazbeno-scenski spektakl otvorenja tvrđave i ljetne pozornice, a tvrđavu je prigodnom riječi otvorio predsjednik RH Ivo Josipović.

Što projekt čini uspješnim

 • Tvrđava sv. Mihovila i dalje kontinuirano ispunjava opće i specifične ciljeve projekta revitalizacije – pridonosi održivom gospodarskom razvoju grada i županije te generira inovativne kulturno-umjetničke, edukativne i druge programe, u sklopu kojih su na ljetnoj pozornici nastupili vrhunski hrvatski i strani izvođači iz svijeta glazbene i scenske umjetnosti: Maksim Mrvica, 2Cellos, Ansambl LADO, The National, NouvelleVague, Arsen, Gabi i Matija Dedić, Mario Biondi, Bryan Ferry, LP te mnogi drugi.
 • Ostvarena je uspješna suradnja sa subjektima u turističkom sektoru na području Šibenika i okolice, prvenstveno turističkim agencijama i većim hotelskim kućama.
 • U svrhu što bolje dostupnosti i promocije kulturnih sadržaja na tvrđavi ostvarili smo direktnu prodaju u elektroničkom sustavu preko Interneta.

Tvrđava sv. Mihovila ovim je projektom postala:

 • Prepoznatljivi spomenik kulturne baštine u najužoj gradskoj jezgri, svakodnevno dostupan posjetiteljima, koji promovira revalorizaciju i revitalizaciju hrvatskih kulturnih dobara;
 • jedna od najprestižnijih pozornica u regiji, koja organizira različita kulturna, glazbena i scenska događanja i time doprinosi imidžu RH, te posebice grada Šibenika, kao nezaobilaznih destinacija kulturnog turizma.

[OBAVIJEST]

Poštovani, ispričavamo se zbog vidljivih posljedica radova na redovnom održavanju tvrđava tijekom travnja 2019. Zahvaljujemo se na razumijevanju i strpljenju!

Tim Tvrđave kulture Šibenik

----

[IMPORTANT NOTICE!]

Dear visitors, we are carrying out yearly maintenance of the fortresses during April 2019. We apologize for any inconvenience caused by it and hope you will have great visit despite current conditions. 

Thank you for understanding!