HR
EN
07. kolovoza / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Teret

Prikazivanjem dva filma kojima je poveznica šibenski glumac Leon Lučev filmski program Srijedom po svijetu ušao je u kolovoz. Dok u filmu Teret Lučev igra glavnu ulogu, u filmu Malo se sjećam tog dana stao je iza kamere i preuzeo ulogu redatelja. Filmove je na Tvrđavi Barone uz samog Lučeva predstavila i njegova stalna suradnica, Oriana Kunčić, šibenska glumica i casting direktorica.

 

Teret

Ognjen Glavonić, Srbija / Francuska / Hrvatska / Iran / Katar, 2018, 98'

Pobjednik prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala  i po mnogima ponajbolji film u okvirima regionalne produkcije, Teret srpskog redatelja Ognjena Glavonića svoju šibensku premijeru imat će u kolovozu, a film će publici predstaviti njegov glavni glumac, Leon Lučev, koji je za ovu ulogu nagrađen Srcem Sarajeva, nagradom publike Sarajevo Film Festivala.

Premijerno prikazan u programu 15 dana autora u Cannesu, Teret  u maniri filma ceste prati vozača kamiona u zadatku prevoženja tajanstvenog tereta s Kosova do Beograda za vrijeme NATO bombardiranja Srbije, uz dva uvjeta – bez postavljanja pitanja o sadržaju tereta i što manje zaustavljanja na putu do cilja.

Prema riječima samog redatelja, Teret je film o tome što jedna generacija ostavlja drugoj, ali i film koji ima namjeru biti „kamenčić u cipeli“ jer „teret iz naslova filma nije samo onaj kojega glavni lik vozi u kamionu ili u sebi, nego i povijesni teret koji se na ovim prostorima prenosi s generacije na generaciju i stalno je prisutan, a o njemu se ne razgovara“.

 

Malo se sjećam tog dana

Leon Lučev, Hrvatska, 2019, 20'

Publiku očekuje i projekcija debitantskog kratkog filma Leona Lučeva, Malo se sjećam tog dana.

U filmu premijerno prikazanom na filmskom festivalu u Locarnu i dobitnikom glavne nagrade Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast glumi niz poznatih hrvatskih glumaca poput Gorana Bogdana, Nine Violić, Darie Lorenci Flatz, ali i brojni stalni i povremeni stanovnici šibenskog otoka Zlarina. Obiteljska drama u dvadeset minuta suprotstavlja vječne teme života i smrti, žalosti i sreće.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti