HR
EN
10. srpnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Loro

Paolo Sorrentino, Italija, 2018, 151'

Od kritičara proglašen dosad najrazuzdanijim Sorrentinovim filmom donosi priču o sviti biznismena i ambicioznih političara kojima je bio okružen medijski tajkun i najkorumpiraniji premijer u povijesti Italije, Silvio Berlusconi, a glavni zaplet filma vrti se oko lanca elitne prostitucije organiziranog za „bunga bunga“ zabave ostarjelog medijskog tajkuna kojeg u filmu utjelovljuje redateljev stalni suradnik Toni Servillo, čiji lik pamtimo iz kultne, Oscarom nagrađene, Velike ljepote.

Film je na Tvrđavu Barone stigao s repertoara prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala,a predstavili su ga filmski kritičari Marko Njegić i Jelena Pašić

Sorrentino se na velika platna vratio ostvarenjem o jednom od najživopisnijih likova u novijoj povijesti Italije. Nakon što se okušao i u televizijskom formatu režirajući HBO-ovu seriju Mladi papa (The Young Pope, 2016.), redatelj koji stoji iza Oscarom ovjenčanog filma Velika ljepota (La grande belezza, 2013.) u svojoj prepoznatljivo raskošnoj i magnetičnoj vizualnoj maniri tematizira talijansku kriminalnu svitu okupljenu oko medijskog mogula i bivšeg talijanskog premijera.

Balansirajući na granici između pomaknuto zabavne i ritmične satire te uznemirujuće, gotovo nadrealne groteske, Loro svoju kritičku oštricu ponire duboko u vladajuće strukture talijanske države. U nizu vizualno ispoliranih kadrova, Sorrentino razotkriva svu surovost društvene i političke moći utemeljene na krajnje opasnoj karizmi i beskrupuloznoj manipulaciji.

 

ULAZ SLOBODAN članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti