HR
EN
03. srpnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Dogman

Matteo Garrone, Italija, 2018, 102'

Dogman je ime salona za uljepšavanje pasa, a ujedno i sinonim za glavnog lika koji doživljava preobražaj iz čovjeka u životinju.

Marcello je  njegovatelj pasa, brižan otac i sitni diler u pustom turističkom gradiću na talijanskoj obali. U njegovim nježnim rukama, najveći i najopasniji psi kvarta postaju obične fuflaste mice- mace. Svih vrsta i veličina, psi su okosnica Marcellovog mirnog  života ispunjenog „igranjem baluna“ ili „lupanjem po poker aparatima“ s ekipom iz kvarta, uz jedini eksces u obliku sitnog i usputnog dilanja kokaina.

Odjednom se nađe uvučen u opasan odnos sa Simoneom, bivšim nasilnim boksačem koji terorizira njihov cijeli kvart. U pokušaju da povrati svoje dostojanstvo nakon što je u zatvoru odležao godinu dana upravo zbog Simonea, Marcello kreće u neočekivani osvetnički pohod.

Ovaj iznimno uspješni krimić poznatog talijanskog redatelja Mattea Garronea koji istražuje ljudsku prirodu nasilja skrivenu u svakome od nas, bogato je nagradio i Talijanski nacionalni sindikat filmskih novinara (najbolja montaža, film, redatelj, scenografija, zvuk, glumac, producent i kasting), a glavni glumac Marcello Fonte nagrađen je u Cannesu za najbolju ulogu.

On na izniman način utjelovljuje unutarnju borbu „malog čovjeka“ kojeg potreba za osjećajem poštovanja i pripadanja vuče ka tragediji. Priču o sitnom Marcellu s velikom željom za osvetom, Garrone je snimio zaintrigiran istinitim događajem od prije tridesetak godina i tako se još jednom okrenuo temi koju tako dobro pozna i razumije ― talijanskom jugu, okoštalom u  sistemu straha i lojalnosti, po pravilima funkcioniranja vrlo sličnome onom mafije, koje je već majstorski prikazao u Gomori.

„Htio sam prikazati kako ljudi žive i preživljavaju u društvu određenom osjećajima straha i lojalnosti“, reći će Garrone u jednom od intervjua, naglašavajući da pitanje zločina u Dogmanu shvaća kao priliku za razgovorom o trenutnom stanju ljudskog duha prisiljenog na suživot sa sve prisutnijim i rastućim društvenim nasiljem.

Kako živjeti u svijetu koji postaje sve nasilniji a pritom ne postati nasilan, jedno je od centralnih pitanja sjajnog Dogmana.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti