HR
EN
03. srpnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Dogman

Matteo Garrone, Italija, 2018, 102'

Dogman je ime salona za uljepšavanje pasa, a ujedno i sinonim za glavnog lika koji doživljava preobražaj iz čovjeka u životinju.

Marcello je  njegovatelj pasa, brižan otac i sitni diler u pustom turističkom gradiću na talijanskoj obali. U njegovim nježnim rukama, najveći i najopasniji psi kvarta postaju obične fuflaste mice- mace. Svih vrsta i veličina, psi su okosnica Marcellovog mirnog  života ispunjenog „igranjem baluna“ ili „lupanjem po poker aparatima“ s ekipom iz kvarta, uz jedini eksces u obliku sitnog i usputnog dilanja kokaina.

Odjednom se nađe uvučen u opasan odnos sa Simoneom, bivšim nasilnim boksačem koji terorizira njihov cijeli kvart. U pokušaju da povrati svoje dostojanstvo nakon što je u zatvoru odležao godinu dana upravo zbog Simonea, Marcello kreće u neočekivani osvetnički pohod.

Ovaj iznimno uspješni krimić poznatog talijanskog redatelja Mattea Garronea koji istražuje ljudsku prirodu nasilja skrivenu u svakome od nas, bogato je nagradio i Talijanski nacionalni sindikat filmskih novinara (najbolja montaža, film, redatelj, scenografija, zvuk, glumac, producent i kasting), a glavni glumac Marcello Fonte nagrađen je u Cannesu za najbolju ulogu.

On na izniman način utjelovljuje unutarnju borbu „malog čovjeka“ kojeg potreba za osjećajem poštovanja i pripadanja vuče ka tragediji. Priču o sitnom Marcellu s velikom željom za osvetom, Garrone je snimio zaintrigiran istinitim događajem od prije tridesetak godina i tako se još jednom okrenuo temi koju tako dobro pozna i razumije ― talijanskom jugu, okoštalom u  sistemu straha i lojalnosti, po pravilima funkcioniranja vrlo sličnome onom mafije, koje je već majstorski prikazao u Gomori.

„Htio sam prikazati kako ljudi žive i preživljavaju u društvu određenom osjećajima straha i lojalnosti“, reći će Garrone u jednom od intervjua, naglašavajući da pitanje zločina u Dogmanu shvaća kao priliku za razgovorom o trenutnom stanju ljudskog duha prisiljenog na suživot sa sve prisutnijim i rastućim društvenim nasiljem.

Kako živjeti u svijetu koji postaje sve nasilniji a pritom ne postati nasilan, jedno je od centralnih pitanja sjajnog Dogmana.

 

 

Postavke pristupačnosti

Zbog koncertnog programa, Tvrđava Barone danas je za posjetitelje otvorena do 19.30 sati. Hvala na razumijevanju!


Today Barone Fortress is open for visitors until 7:30 PM. Thank you for your understanding!