HR
EN
28. kolovoza / 20:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Čudesna šuma

Milan Blažeković, SFRJ / SAD, 1986, 85'

Snimljena prema motivima Kaktus bajke poznate dječje književnice Sunčane Škrinjarić, Čudesna šuma prati avanture slikara Palete i šumskih stvorenja u njihovom pokušaju obrane svog doma od zlog Kaktus Cara, a odmah po izlasku film je postao je iznimno popularan među najmlađom publikom i tako generacijama djece ostao u srcu kao najdraži film djetinjstva.

Posebnost priče Čudesne šume je što nadahnuće crpi iz domaćeg podneblja i folklora, ali i što u sebi nosi jaku osviještenu poruku o nužnosti očuvanja okoliša i ljudskog suživota s prirodom.

Sa Čudesnom šumom Blažeković pokazao je i da se male kinematografije mogu nositi s velikima u zahtjevnom i skupom procesu animacije, i to ne samo u području kratkometražnog ili eksperimentalnog filma, nego i  velikih priča za najširu publiku.

Mnogima najdraži crtić djetinjstva, prvi je dugometražni animirani film u Hrvatskoj (i Jugoslaviji), snimljen 1986. Četiri godine nakon, Blažeković stvara uspješan nastavak  Čarobnjakov šešir, a niz  završava još jednim dugometražnim animiranim hitom Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1996.).

Milan Blažeković potekao je iz Zagrebačke škole crtanog filma, a osim što je zadužio hrvatsku kinematografiju stvaranjem prvih cjelovečernjih animiranih filmova za djecu, sudjelovao je u stvaranju legendarnih crtanih filmova Zagreb filma, Profesora Baltazara i Inspektora Maske kao animator, redatelj i scenarist. Preminuo je u svibnju ove godine u 79. godini života, a ostat će upamćen po svom šarenom, bajkovitom i naglašenom idealističkom stilu zbog kojeg je i prozvan hrvatskim Disneyem dok se utjecaj Zagrebačke škole na njegov rad ogleda uglavnom u gotovo psihodeličnoj upotrebi boja i favoriziranju simbolike u odnosu na realistični prikaz.

Čudesna šuma ni danas nije izgubila na svojoj popularnosti i djeca i danas jednako kao i onda uživaju u maštovitoj radnji i likovima te ljepoti animacije koju je Blažeković kreirao prije više od trideset godina. Projekcija Čudesne šume na tvrđavi Barone održat će na samom kraju programa Srijedom po svijetu kao hommage nedavno preminulom doajenu hrvatske animacije, ali i kao prilika novim generacijama da film koji vole vide i na velikom platnu. 

ULAZ SLOBODAN članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone.