HR
EN
28. kolovoza / 20:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Čudesna šuma

Milan Blažeković, SFRJ / SAD, 1986, 85'

Posljednja projekcija filmskog programa Srijedom po svijetu Tvrđave Barone bila je posvećena je nedavno preminulom doajenu domaće animacije, hrvatskom Disneyu ‒ Milanu Blažekoviću.

Snimljena prema motivima Kaktus bajke poznate dječje književnice Sunčane Škrinjarić, Čudesna šuma prati avanture slikara Palete i šumskih stvorenja u njihovom pokušaju obrane svog doma od zlog Kaktus Cara, a odmah po izlasku film je postao je iznimno popularan među najmlađom publikom i tako generacijama djece ostao u srcu kao najdraži film djetinjstva. Sa Čudesnom šumom Blažeković pokazao je i da se male kinematografije mogu nositi s velikima u zahtjevnom i skupom procesu animacije, i to ne samo u području kratkometražnog ili eksperimentalnog filma, nego i  velikih priča za najširu publiku.

Posebnost priče Čudesne šume je što nadahnuće crpi iz domaćeg podneblja i folklora, ali i što u sebi nosi jaku osviještenu poruku o nužnosti očuvanja okoliša i ljudskog suživota s prirodom.

Film je na tvrđavi predstavio film će nagrađivani hrvatski animator mlađe generacije, Veljko Popović, u razgovoru s koordinatoricom programa Srijedom po svijetu Jelenom Svirčić.

Mnogima najdraži crtić djetinjstva, prvi je dugometražni animirani film u Hrvatskoj (i Jugoslaviji), snimljen 1986. Četiri godine nakon, Blažeković stvara uspješan nastavak  Čarobnjakov šešir, a niz  završava još jednim dugometražnim animiranim hitom Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1996.).

Milan Blažeković potekao je iz Zagrebačke škole crtanog filma, a osim što je zadužio hrvatsku kinematografiju stvaranjem prvih cjelovečernjih animiranih filmova za djecu, sudjelovao je u stvaranju legendarnih crtanih filmova Zagreb filma, Profesora Baltazara i Inspektora Maske kao animator, redatelj i scenarist. Preminuo je u svibnju ove godine u 79. godini života, a ostat će upamćen po svom šarenom, bajkovitom i naglašenom idealističkom stilu zbog kojeg je i prozvan hrvatskim Disneyem dok se utjecaj Zagrebačke škole na njegov rad ogleda uglavnom u gotovo psihodeličnoj upotrebi boja i favoriziranju simbolike u odnosu na realistični prikaz.

Čudesna šuma ni danas nije izgubila na svojoj popularnosti i djeca i danas jednako kao i onda uživaju u maštovitoj radnji i likovima te ljepoti animacije koju je Blažeković kreirao prije više od trideset godina. 

ULAZ SLOBODAN članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti