HR
EN
26. lipnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Halla ide u rat

Benedikt Erlingsson, Island / Francuska / Ukrajina, 2018, 101'

Početak filmskog programa na Tvrđavi Barone obilježilo je gostovanje direktora i producentice Zagreb Film Festivala, Borisa T. Matića i Lane Matić, ujedno i voditelja zagrebačkog kina Europa, koji su zajedno s koordinatoricom programa Selmom Mehadžić za šibensku publiku izabrali filmske naslove iz repertoara kina Europa, Zagreb Film Festivala te dječjeg festivala KinoKino, a koji su se našli na programu Srijedom po svijetu 2019.

Najbolji film prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala prema mišljenju publike, Halla ide u rat, akcijska je komedija o neustrašivoj ekoratnici koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta i kad postane glavni neprijatelj svoje male države, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom.

Premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, gdje je i osvojio nagradu SACD, još je jedan otkačeni uradak ekscentričnog redatelja kojem je teško definirati žanr. Komedija, mjuzikl, socijalna drama, politička drama – Halla je sve to i ništa od toga. Riječ je prije svega o feel good drami koja uspijeva na iznimno ozbiljan način dotaknuti se globalnih problema s ogromnom količinom humora i osjećaja za pravdom.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti