HR
EN
21. kolovoza / 20:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Moje neobično ljeto s Tess

Steven Wouterlood, Nizozemska, 2019, 80'

Moje neobično ljeto s Tess u Šibenik je stiglo iz programa zagrebačkog festivala za djecu KinoKino, s osvojenom nagradom publike za najbolji film i to nedugo nakon njegove svjetske premijere na Berlinaleu gdje je proglašen najboljim filmom programa Generation Kplus. Na najvažnijem svjetskom festivalu za djecu, Zlin Film Festivalu, Tess je također proglašena najboljim filmom.

Filmsku avanturu Sama i Tess na platnu ljetnog kina Tvrđave Barone publici je predstavila Katarina Crnčić, koordinatorica programa KinoKino Festivala, a razgovor je vodila koordinatorica programa Srijedom po svijetu, Jelena Svirčić.

Sam je vječno zabrinuti dječak opsjednut brigom o vlastitoj, kako je vidi,  krhkoj egzistenciji, ali sve se mijenja kad na ljetnim praznicima nabasa neodoljivo neobičnu Tess koja će mu ubrzo život preokrenuti naglavačke.

Hipersenzibilni dječak tako provodi svoje vrijeme na ljetovanju na idiličnom, pijeskom prekrivenom otočiću u Sjevernom moru, razmišljajući o krhkosti vlastite egzistencije, a posebno ga brine činjenica što je najmlađi u obitelji, što ga čini uvjerenim da će ostati sam na svijetu. Zbog toga tijekom vremena koje bi trebao provoditi s obitelji, Sam odlučuje započeti svoj „trening samoće“ kako bi se pripremio za nesigurnu budućnost.

Sve se mijenja kad jednog dana upoznaje djevojčicu čudniju i od njega samog, par godina stariju i desetak centimetara višu Tess koja će mu na sebi svojstven furiozan način pokazati da je i on tako zabrinut sposoban uživati u sadašnjem trenutku bez brige o onome što će tek uslijediti. Uz sve, Tess ima i veliku tajnu koju odlučuje podijeliti samo s njim što će ih odvesti na zajedničku avanturu koja će im definitivno promijeniti život!

Ova britka i duhovita drama o odrastanju u kojoj se potreba za pronalaženjem odgovora na velika i složena pitanja ljudske egzistencije ne smatra područjem rezerviranim za svijet odraslih, prati tjedan u životu 10-godišnjeg Sama opsjednutog pitanjem smrti.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti