HR
EN

Projekt revitalizacije

Revitalizacija područja Tvrđave svetog Ivana

Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana najveći je projekt ikad dodijeljen Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Projekt je 29. siječnja 2016. godine prijavljen na natječaj „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Prvog dana kolovoza iste godine službeno je potpisan ugovor, kojim je Grad Šibenik dobio bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Projekt je službeno završen 3. lipnja 2022. godine kada je na Tvrđavi sv. Ivana održana svečanost povodom završetka projekta revitalizacije. Obnovljena Tvrđava tako je otvorila vrata posjetiteljima čime je, nakon obnove Tvrđave svetog Mihovila i Tvrđave Barone, kompletirana obnova šibenskog fortifikacijskog sustava. 

Ciljevi projekta:

  • Revitalizacijom Tvrđave sv. Ivana obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Unutar područja Tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 18.657 metara četvornih, obnovljeno je preko 5 i pol tisuća kvadratnih metara bedema, uvedeni inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi. 
  • Na Tvrđavi sv. Ivana smjestio se i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama, spavaonicama i prezentacijskim prostorima. On će osigurati i kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima koji će uvelike pridonijeti produljenju turističke sezone kao i dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Značaj projekta:

  • Unaprjeđenje turističke i kulturne ponude grada Šibenika obnovom obje cjeline tvrđave i ulaganjem u razvoj inovativnih sadržaja, prilagođenih različitim skupinama posjetitelja.
  • Umrežavanje ključnih subjekata u sektoru kulture i turizma, s ciljem kreiranja sadržaja visoke dodane vrijednosti i unaprjeđenja strateškog upravljanja kulturnom baštinom.
  • Stvaranje temelja za održivo upravljanje resursima i ponudom grada Šibenika.
  • Pozicioniranje Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije u kojoj se uspješno spajaju tradicija i moderne tehnologije.
  • Revitalizirana Tvrđava sv. Ivana predstavlja i kanal za promociju (lokalnih) malih i srednjih poduzetnika. Na taj će se način će se, uz izravno povećanje broja posjeta, povećati i broj zaposlenih.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti