HR
EN
31. srpnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Nek bude svjetlost

Marko Škop, Slovačka / Češka, 2019, 93'

Prema riječima selektora Jurice Pavičića, film slovačkog redatelja Marka Škopa, Nek bude svjetlost, jedno je od ljepših iznenađenja selekcije Motovun Film Festivala 2019. Svjetska premijera filma održala se krajem lipnja u Karlovim Varima, gdje je Milan Ondrík, koji tumači glavnu ulogu u filmu, ponio glavnu festivalsku nagradu. Upravo je Pavičić, uz moderaciju filmske kritičarke Jelene Pešić na Tvrđavi Barone predstavio film prije projekcije.

Milan, dobrodušni  i radišni „otac na službenom putu“ i slovački gastarbajter na sezonskom radu u Njemačkoj, vraća se kući kako bi sa obitelji u seoskoj idili proveo božićne praznike, međutim, uskoro počinje shvaćati da je njegov najstariji sin upleten u zločin koji potresa ovu malu zajednicu te da je dio  desne ekstremističke skupine.

Radnja ove sjajne obiteljske drame smještena je u malo slovačko selo koje funkcionira kao preslika stanja nacije i države u kojoj ne postoji stvarna odvojenost crkve od države i u kojoj odzvanjaju vrijednosti katoličkog morala proklamiranog s oltara i odjevenog u ruho hipernacionalizma i mržnje prema svemu stranom i nepoznatom. 

Tradicionalni nacionalistički i katolički moral oličen u marionetskom režimu Jozefa Tise iz vremena Drugog svjetskog rata u Slovačkoj se danas vraća u modu, a Nek bude svjetlost bavi se upravo ovim regresivnim tendencijama i to na primjeru regrutiranja mladih u redove neonacističkih paramilitarnih skupina koje su zadnjih godina postale slovačka stvarnost.

 

 

Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

zbog održavanja večernjih događanja Tvrđava Barone će za dnevni posjet biti otvorena po prilagođenom radnom vremenu:

29.7. | 9 - 20h

30.7. | 9 - 20h

Hvala vam na razumijevanju.