HR
EN
31. srpnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Nek bude svjetlost

Marko Škop, Slovačka / Češka, 2019, 93'

Prema riječima selektora Jurice Pavičića, film slovačkog redatelja Marka Škopa, Nek bude svjetlost, jedno je od ljepših iznenađenja selekcije Motovun Film Festivala 2019. Svjetska premijera filma održala se krajem lipnja u Karlovim Varima, gdje je Milan Ondrík, koji tumači glavnu ulogu u filmu, ponio glavnu festivalsku nagradu. Upravo je Pavičić, uz moderaciju filmske kritičarke Jelene Pešić na Tvrđavi Barone predstavio film prije projekcije.

Milan, dobrodušni  i radišni „otac na službenom putu“ i slovački gastarbajter na sezonskom radu u Njemačkoj, vraća se kući kako bi sa obitelji u seoskoj idili proveo božićne praznike, međutim, uskoro počinje shvaćati da je njegov najstariji sin upleten u zločin koji potresa ovu malu zajednicu te da je dio  desne ekstremističke skupine.

Radnja ove sjajne obiteljske drame smještena je u malo slovačko selo koje funkcionira kao preslika stanja nacije i države u kojoj ne postoji stvarna odvojenost crkve od države i u kojoj odzvanjaju vrijednosti katoličkog morala proklamiranog s oltara i odjevenog u ruho hipernacionalizma i mržnje prema svemu stranom i nepoznatom. 

Tradicionalni nacionalistički i katolički moral oličen u marionetskom režimu Jozefa Tise iz vremena Drugog svjetskog rata u Slovačkoj se danas vraća u modu, a Nek bude svjetlost bavi se upravo ovim regresivnim tendencijama i to na primjeru regrutiranja mladih u redove neonacističkih paramilitarnih skupina koje su zadnjih godina postale slovačka stvarnost.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti