HR
EN

Filmski kolovoz na Barone donosi niz friških i intrigantnih naslova uz gostovanja, posebne programe i reprize repertoara Art kina Arsen

28.07.2022.

Prvi malteški film ikada prikazan (i nagrađen) u programu nekog svjetskog A festivala, LUZZU, donijet će na samom početku kolovoza na Ljetnu pozornicu Tvrđave Barone dašak tranzicije na specifično mediteranski način, a s novim filmom najpoznatijeg austrijskog redateljskog mračnjaka Ulricha Seidla, RIMINI, i svu silu provokacije kroz ovaj sirovi, groteskni portret raskalašenog života jedne zaboravljene zvijezde u jednako tako zaboravljenoj turističkoj destinaciji. U suradnji s Zagreb Film Festivalom film u Šibeniku prikazujemo pretpremijerno, prije početka službene kinodistribucije.

Od novih filmskih naslova srijedom, svakako se izdvaja novo hit ostvarenje redatelja Radivoja Andrića, LJETO KAD SAM NAUČILA LETJETI, autora popularnih filmova Munje! (2001.) i Kad narastem, bit ću klokan (2004.) koji su stekli kultni status kod publike u regiji. S novom obiteljskom dramedijom o odrastanju prikazanoj na nizu europskih festivala među kojima su i onaj u Locarnu, u Zlínu i u Puli, Andrić je osvojio i nagradu za najbolji europski film na Filmskom festivalu za djecu i mlade BUFF.

Sredinom kolovoza u goste nam dolazi Subversive Film Festival čija će umjetnička direktorica i selektorica Dina Pokrajac predstaviti dokumentarno-igrani hibrid češkog redatelja Petera Kerekesa, 107 MAJKI, ovjenčan nagradom za najbolji scenarij u programu Horizonti Venecijanskog filmskog festivala.

U KOLOVOZU NA BARONEU KUHAMO FILMSKI BORŠČ!

Tijekom kolovoza gledamo i filmove iz programa Hrvatskog audiovizualnog centra pod nazivom FILMSKI BORŠČ s izborom suvremenih i klasičnih ukrajinskih filmova koji će se tijekom ljeta prikazivati u nizu nezavisnih kina diljem zemlje i u suradnji s Kino mrežom. Na Baroneu iz ovog programa tijekom kolovoza gledamo dva naslova.

Film o pokušaju održavanja privida normalnog života na području ratnog Donbasa, ZEMLJA JE PLAVA KAO NARANČA, koji je 2021. godine proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom, a među ostalim nagradama diljem svijeta, na Filmskom festivalu u Sundanceu 2020. godine osvojio je glavnu nagradu za režiju. U Hrvatskoj je prikazan na Zagreb Doxu 2021. godine gdje je proglašen najboljim filmom u kategoriji Movies that matter. Posebno za ovu priliku, Filmski boršč skuhat ćemo uz pomoć na Baroneu rado viđenog gosta, filmskog kritičara, novinara i pisca Jurice Pavičića.

Drugi film iz programa Filmski boršč SJENE ZABORAVLJENIH PREDAKA Sergeja Josifoviča Paradžanova iz 1965. godine prikazujemo u posebnom izdanju kinotečnog programa Art kina Arsen Češljaonica uz uvod Ante Storića. Paradžanov film autentičan je i izvanredan primjer tzv. ukrajinskog poetskog filma, to jest, novog vala 1960-ih. Temeljen na klasičnom kratkom romanu i sniman u udaljenim karpatskim šumama, film dotiče teme kao što su vjera, obitelj i tradicija, a glavni likovi u filmu, Ivan i Mariška, čine se poput ukrajinske verzije Romea i Julije.

Ove godine na Baroneu po prvi put gostuje i program LJETO U MREŽI Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača čiji je ponosni član Tvrđave kulture postala ove godine. Posebno za našu najmlađu publiku iz programa prikazujemo animirani film TABALUGA temeljen na istoimenoj popularnoj seriji, prikazanoj u više od 100 zemalja diljem svijeta, a prati avanture malenog zmaja Tabaluge koji, premda već ima sedam godina, još uvijek ne može rigati vatru, a poznato je da bi svaki odrasli zmaj trebao biti u stanju to učiniti.

APSLOUTNI POBJEDNIK PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA - 'ZBORNICA' U SUBOTNJEM REPRIZNOM PROGRAMU

Ljeto je vrijeme za ponavljanje filmskog gradiva pa tako u kolovozu šibenska publika može pogledati novi film slavnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara, PARALELNE MAJKE, ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolji film na stranom jeziku, DRIVE MY CAR japanskog redatelja Ryusuke Hamaguchija, ali i ovogodišnji domaći hit – ZBORNICU. Film redateljice Sonje Tarokić nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film netom završenog 69. Pula Film Festivala, uz još četiri Zlatne arene i to za režiju, najbolju glavnu mušku ulogu (Stojan Matavulj), najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković) i montažu (Borna Buljević), prikazali smo premijerno ove jeseni u Art kinu Arsen uz gostovanje glavne glumice Marine Redžepović.  

FILM O PJEVAČU POGUESA GLEDAMO U RUJNU

Otkazanu projekcija dokumentarnog filma SHANE MACGOWAN: PRIČA O PJEVAČU POGUESA s kraja srpnja održat ćemo u srijedu, 7. rujna, a već kupljene ulaznice vrijedit će za novi termin.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti