HR
EN
27. kolovoza / 20:30h

Filmska subota na Baroneu: Filmski boršč: Sjene zaboravljenih predaka

r. Sergej Paradžanov, SSSR, 1964., 97'

 

Jedno od najznačajnijih ostvarenja tadašnje sovjetske kinematografije, snimljen u poznatom kijevskom Dovženko Studiju, priča je o tragičnoj ljubavi „karpatskih Romea i Julije“. Filmska adaptacija istoimene priče ukrajinskog pisca Mihaila Kocjubinskoga dugometražni je debi najznačajnijeg armenskog redatelja. Stilska istančanost filma, dojmljivi vizuali, sugestivna kamera i vješta montaža, uz impresivnu kostimografiju i glazbu, označili su pomak od načela socrealizma u sovjetskoj kinematografiji prema naglašeno umjetničkoj izražajnosti, a za Paradžanova donijeli su sukobe s vlastima koji su mu obilježili karijeru. Ipak, upravo je film o tužnoj sudbini Ivana i Mariške, u koji su uneseni brojni folklorni elementi ukrajinske zajednice Hutsula u Karpatima, svom autoru osigurao status jednog od najinovativnijih filmaša.

 

Film se prikazuje u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežom, u sklopu programa Filmski boršč koji u nezavisna kina diljem Hrvatske donosi ukrajinske filmove u znak podrške autorima, filmskim djelatnicima i svim stanovnicima ove ratom pogođene države. Film će predstaviti Ante Storić, selektor programa Češljaonica art kina Arsen.

 

KAKO DO ULAZNICA?

  • Članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom ulaz je slobodan.
  • dok svi ostali filmofili ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu kupiti na ulazu Tvrđave Barone uoči početka projekcije filma ukoliko ulaznice nisu rasprodane

 

 

POGLEDAJTE TRAILER:

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti