HR
EN
24. kolovoza / 21:30h

Zbog privatnih razloga najavljeni gost Jurica Pavičić neće biti prisutan na projekciji filma. Hvala na razumijevanju.

Filmska srijeda na Baroneu: Filmski boršč: Zemlja je plava kao naranča

r. Irina Cilik, Ukrajina, Litva, 2020., 74'

 

Kad je redateljica i pjesnikinja Irina Cilik prvi put posjetila dom obitelji Trofimčuk-Gladki u ukrajinskom gradu Krasnohorivka, koji se nalazi u ratnoj zoni, iznenadilo ju je stanje koje je tamo zatekla. Okruženi vanjskim svijetom koji se sastoji od bombardiranja i kaosa, samohrana majka i njezino četvero djece uspijevaju u svom domu izgraditi sigurnu luku, punu života i svjetlosti. Svi članovi obitelji dijele strast prema filmu, stoga se čini logičnim snimiti film inspiriran njihovim životom u doba rata. Kreativni proces filma istražuje kakvu bi ulogu magični svijet filma mogao imati u doba katastrofe te kako rat prikazati na filmu. Ani i njezinoj djeci pretvaranje traume u umjetničko djelo najbolji je način da zadrže svoju humanost.

 

Snimajući svoju svakodnevnicu na području ratnoga Donbasa, majka i njena djeca pokušavaju zadržati privid normalnoga života. 2021. godine film je proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom, a među ostalim nagradama diljem svijeta, na Filmskom festivalu u Sundanceu 2020. godine osvojio je glavnu nagradu za režiju. U Hrvatskoj je prikazan na Zagreb Doxu 2021. godine gdje je proglašen najboljim filmom u kategoriji Movies that matter.

 

Film prikazujemo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežom, u sklopu programa Filmski boršč koji u nezavisna kina diljem Hrvatske donosi ukrajinske filmove u znak podrške autorima, filmskim djelatnicima i svim stanovnicima ove ratom pogođene države. Film će predstaviti Jurica Pavičić, filmski kritičar, publicist i novinar.

 

KAKO DO ULAZNICA?

Ulaznice se po cijeni od 30 kuna mogu kupiti:

Članovi Kluba prijatelja svoju ulaznicu mogu osigurati po cijenu umanjenoj za 30 posto:

  • na blagajni Kuće umjetnosti Arsen u redovnom radnom vremenu
  • na ulazu Tvrđave Barone uoči projekcije filma, ukoliko nisu rasprodane

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti