HR
EN

Odjeci Pule i slavlje domaćeg filma u filmskom kolovozu na Baroneu!

28.07.2023.

Nakon godine koja će ostati zapamćena kao iznimno uspješna za hrvatski film, posebice debitantski, i netom nakon održavanja najvažnijeg nacionalnog festivala - Pula Film Festivala, na Tvrđavi Barone u kolovozu gledamo neke od najzapaženijih domaćih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina, ujedno i laureate netom završene jubilarne 70. Pule. 

ODJECI PULE

Na samom početku kolovoza na otvorenoj pozornici Ljetnog kina Barone gledamo cjelovečernji prvijenac Josipa Žuvana - GARBURA, koji je na Pulskom filmskom festivalu ovjenčan nagradom Breza za najboljeg debitanta. Film je sniman u okolici Šibenika i predvođen mladim šibenskim glumačkim snagama, Maurom Ercegovićem Gracinom i Frankom Floiglom, koji su uz redatelja ove zime gostovali na jednoj od projekcija u Art kinu Arsen. 

SIGURNO MJESTO, u zemlji i inozemstvu nagrađivani debitantski dugometražni film Jurja Lerotića, u Puli je osvojio ukupno tri nagrade – Zlatnu arenu za režiju, Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu (Goran Marković) i Zlatnu Arenu za fotografiju (Marko Brdar). Na Baroneu ga gledamo 9. kolovoza, a projekciju će pratiti gostovanje producentice, Šibenčanke Miljenke Čogelje. 

Dugometražni igrani prvijenac etabliranog dokumentariste Andreja Korovljeva HOTEL PULA premijerno je prikazan na otvaranju jubilarne Pule gdje ga je publika nagradila visokom ocjenom (4.6). U Ljetnom kinu Barone film će biti prikazan na samom kraju kolovoza uz gostovanje ekipe filma.

ZAPAŽENI DOKUMENTARAC

Domaći niz nastavlja se i u rujnu uz posebnu projekciju dokumentarca El Shatt: Nacrt za utopiju nagrađivanog redatelja Ivana Ramljaka koja će ujedno i označiti početak 11. izdanja FALIŠ-a. Film zbog svoje teme nosi posebnu vezu s Dalmacijom, a na Festivalu mediteranskog filma Split osvojio je posebno priznanje i Nagradu publike. „El Shatt“ je posvećen važnom dijelu jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote mnogih stanovnika Dalmacije – evakuaciji 28 000 Dalmatinaca u Egipat. Projekciju ove fascinantne priče o utopijskoj zajednici izrasloj iz pustinjskog pijeska Tvrđava kulture organizira u suradnji s Festivalom alternative i ljevice FALIŠ

GOSTOVANJE KSENIJE MARINKOVIĆ

Premijerno prikazan na uglednom Tjednu kritike u Veneciji, cjelovečernji prvijenac Dušana Zorića i Matije Gluščevića, DA LI STE VIDJELI OVU ŽENU?, nadrealistična je psihodrama i originalna filmska vinjeta o identitetu i transformaciji sredovječne žene u kojoj je glavnu ulogu maestralno odigrala naša glumačka diva Ksenija Marinković. O filmu koji je u Puli nagrađen s više Zlatnih Arena - za najbolju žensku ulogu i najbolju fotografiju u kategoriji manjinskih hrvatskih koprodukcija, i svojoj hrabroj ulozi u njemu, govorit će sama Marinković nakon projekcije filma koja je na rasporedu Ljetnog kina Barone u subotu, 26. kolovoza.

NASLOVI OMILJENI PUBLICI

Za sve ljubitelje žanrovskog filma na repertoaru Baronea u kolovozu će se naći i najgledaniji talijanski film godine! Napeti kriminalistički triler AMORE Andrea Di Stefana punokrvni je neo-noir o policajcu kojemu će noć uoči umirovljenja promijeniti život.

U rujnu na veliko platno stiže svježi dobitnik nagrade LUX koju dodjeljuje Europski parlament, belgijsko ostvarenje BLIZU u režiji Lukasa Dhonta, jedan od najhvaljenijih filmova ove sezone. Ovaj nježan i dirljivi film odrastanja kroz priču o bliskom prijateljstvu dvojice dječaka istražuje emocije i žudnje koje tinejdžeri često osjećaju, ali rijetko razumiju.

ZA NAJMLAĐE FILMOLJUPCE

Program Bubamarac namijenjen najmlađim filmoljupcima u drugoj polovici ljeta donosi tri projekcije. U subotu, 5. kolovoza mlada će publika imati priliku pogledati DNEVNIK PAULINE P., ekranizaciju istoimenog romana o šarmantnoj i duhovitoj djevojčici koja je u svakom trenutku spremna reći svoje mišljenje ili naći rješenje za svaku situaciju.

U suradnji s filmskim programom za djecu KinoKino, u srijedu, 23. kolovoza na veliko platno Ljetnog kina Barone stiže VALDOVA PRIČA. Igrani film španjolskog redatelja Roberta Buesa inspiriranim je stvarnim događajima iz djetinjstva nekadašnjeg nogometaša Real Madrida, Osasune i Espanyola, Valda Lopesa. Smješten u sirotište u srcu Španjolske, film prati kako će dolazak jedne neobične časne sestre među mališane unijeti zabavu, dinamiku i sport, ali ih i povezati u obitelj kakvu nikada nisu imali.

Subota, 9. rujna rezervirana je za uzbudljivo animirano ostvarenje o osvajanju Sjevernog pola cepelinom 1926. godine. TITINA – AVANTURA NA SJEVERNOM POLU gledatelje će povesti u ovu povijesnu avanturu kroz vizuru malene terijerke po kojoj je film i dobio ime. 

ULAZNICE U PRODAJI

Ulaznice za redovne projekcije na programu Ljetnog kina Barone dostupne su online i u City Pointu po cijeni 3,50€ (26,37 kn). Na istim mjestima dostupne su ulaznice za projekcije filmova za djecu, po cijeni od 2€ (15,07 kn).

Tvrđava kulture je svojim članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava osigurala popuste pri kupnji na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice - za njih cijena ulaznica iznosi 3€ (22,60 kn).

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti