HR
EN
09. kolovoza / 21:30h

Sigurno mjesto - Projekcija uz gostovanje

r. Juraj Lerotić, Hrvatska, 2022., 104' (15)

GOŠĆA PROJEKCIJE: producentica filma Miljenka Čogelja

MODERATORICA: Jelena Svirčić

 

Hvaljeno i dugo iščekivano debitantsko cjelovečernje ostvarenje redatelja Jurja Lerotića na nedavnom Pulskom filmskom festivalu osvojilo je ukupno tri nagrade – Zlatnu arenu za režiju, Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu (Goran Marković) i Zlatnu Arenu za fotografiju (Marko Brdar). Potresna intimna drama bila je i hrvatski kandidat za Oscara, a temeljena je na osobnom iskustvu redatelja, koji u filmu i glumi.

Film prati kako jedan traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida – otvara procjep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život se mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima.

Nakon svjetske premijere u Locarnu, gdje je osvojila nekoliko prestižnih nagrada – za najbolji debitantski film, režiju i glumca (Goran Marković), ova drama trijumfirala je i na Sarajevo Film Festivalu osvojivši Srce Sarajeva za najbolji film i glumca (Juraj Lerotić) te nagrade CICAE i Cineuropa, a na Zagreb Film Festivalu dodijeljeno joj je posebno priznanje.

Domaća kritika Sigurno mjesto naziva “moćnom dramom” (Jurica Pavičić, Jutarnji list) “bez presedana” (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) i “vrhunskom umjetničkom gestom” (Davor Špišić, Telegram), dok ga strani kritičari ocjenjuju kao “potresan, krajnje odmjeren i dirljiv debi” (Guy Lodge, Variety) i uspoređuju s filmovima Cristija Puiuja i drugih eminencija rumunjskog novog vala (Neil Young, Screen Daily).

O filmu će nakon projekcije govoriti producentica Miljenka Čogelja s kojom će razgovor voditi selektorica filmskog programa na Tvrđavi Barone i Kući umjetnosti Arsen Jelena Svirčić.

 

ULAZNICE: Za Klub prijatelja 3€ (22,60 kn) / redovna cijena 3,50€  (26,37 kn)

Dostupne online i u City Pointu.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

 

Program nije prikladan za mlađe od 15 godina.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti