HR
EN

Projekt revitalizacije

Revitalizacija područja Tvrđave svetog Ivana

Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana najveći je projekt ikad dodijeljen Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Projekt je 29. siječnja 2016. godine prijavljen na natječaj „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Prvog dana kolovoza iste godine službeno je potpisan ugovor, kojim je Grad Šibenik dobio bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Šibenik je ovim projektom nastavio obnovu svog fortifikacijskog sustava (Tvrđava svetog Mihovila, Tvrđava Barone), koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine.

Ciljevi projekta:

  • Revitalizacijom Tvrđave sv. Ivana obnovit će se i opremiti dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni zvan „Zvijezda“. Unutar područja Tvrđave sv. Ivana, ukupne površine 18.657 metara četvornih, obnovit će se bedemi, uvesti inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi.
  • U podnožju sjevernog obrambenog bedema („kliješta“) posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Uz pomoć revolucionarne tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji, koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata.
  • Na Tvrđavi sv. Ivana smjestit će se i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima. On će osigurati i kvalitetan smještaj s pratećim tematskim programima koji će uvelike pridonijeti produljenju turističke sezone kao i dužem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Značaj projekta:

  • Unaprjeđenje turističke i kulturne ponude grada Šibenika obnovom obje cjeline tvrđave i ulaganjem u razvoj inovativnih sadržaja, prilagođenih različitim skupinama posjetitelja.
  • Umrežavanje ključnih subjekata u sektoru kulture i turizma, s ciljem kreiranja sadržaja visoke dodane vrijednosti i unaprjeđenja strateškog upravljanja kulturnom baštinom.
  • Stvaranje temelja za održivo upravljanje resursima i ponudom grada Šibenika.
  • Pozicioniranje Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije u kojoj se uspješno spajaju tradicija i moderne tehnologije.
  • Revitalizirana Tvrđava sv. Ivana predstavljat će i kanal za promociju (lokalnih) malih i srednjih poduzetnika. Na taj će se način će se, uz izravno povećanje broja posjeta, povećati i broj zaposlenih.
Postavke pristupačnosti