HR
EN

Na šibenske tvrđave se vraća glazba, a s njih odlazi plastika

19.06.2020.

Jednodnevni festival "Let’s ROCK!", koji će se 21. lipnja održati na tvrđavi sv. Mihovila, vratit će glazbeni i društveni život u Šibenik nakon više mjeseci tišine uzrokovane koronavirusom. U sklopu projekta Šibenik Zero Waste City na događanjima na šibenskim tvrđavama počevši od ovog prvog post-korona festivala uvode se posebno dizajnirane čaše za višekratno korištenje kao zamjena za jednokratne plastične čaše koje su do sada korištene, a s ciljem smanjivanja količine otpada u gradu.

 

Projekt Šibenik Zero Waste City provodit će se sljedeće dvije godine s ciljem pokretanja brojnih ekoloških aktivnosti i educiranja posjetitelja i građana Šibenika o važnosti zaštite okoliša te razdvajanja i recikliranja otpada. Nositelj projekta je udruga Mladi u Europskoj uniji koja ga provodi u partnerstvu s Gradom Šibenikom, Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik.

 

PRVO DOGAĐANJE S NOVIM STANDARDIMA

Jedna od prvih novosti koje će se uvesti u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik je postavljanje novog standarda na festivalskim i drugim događanjima na šibenskim tvrđavama kroz korištenje tzv. reusable čaša umjesto jednokratnih, plastičnih koje su se koristile do sada.

„Posebno dizajnirane čaše za višekratno korištenje napravljene od polipropilena svoju će premijeru imati 21. lipnja na Tvrđavi sv. Mihovila. Kriza koju nam je donio korinavirus dodatno nas je sve osvijestila i o važnosti odgovornog odnosa prema okolišu i zaštiti prirode. Naš prvi ovogodišnji festival "Let's ROCK!" koji se s nestrpljenjem očekuje odličan je trenutak da bismo u praksu uveli perive, višekratne čaše za konzumaciju napitaka i tako i naše posjetitelje uključili u nastojanje da Šibenik bude čist i primjer odgovornog odnosa prema otpadu i okolišu“, izjavila je Vera Jergović Bolanča ispred Tvrđava kulture Šibenik.   

Na prvi dan ljeta, koji je ujedno i Svjetski dan glazbe, Šibenčani će moći uživati u istaknutim imenima hrvatske alternativne glazbene scene kao što su The Fogsellers, Pi, Porto Morto, Ichabod, Ischariotzcky, Jonathan, J.R.August, Lovely Quinces, Nipplepeople, Pocket palma i Rolo. Navedeni glazbenici izmjenjivat će se na nekoliko pozornica na Tvrđavi sv. Mihovila.

 

PROJEKTNE AKTIVNOSTI U CIJELOM GRADU

Uz poticanje čuvanja okoliša na festivalskim i drugim događanjima u gradu i okolici te edukativne ekološke aktivnosti za građane, kroz projekt Šibenik Zero Waste City osigurat će se i gradska infrastruktura koja će omogućiti odgovorno gospodarenje otpadom. Tako je u svibnju projekt službeno pokrenut likovnim natječajem za šibenske osnovnoškolce čija će vizija Svijeta bez otpada ukrašavati pametne BigBelly kontejnere s prešom na gradskim ulicama. U suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik na šibenskim ulicama bit će postavljena tri Big Belly kontejnera, na šibenskim tvrđavama 15 kanti za odvajanje otpada, a na šibenskim plažama 20 kontejnera za odvajanje otpada.

Projekt se u cijelosti financira sredstvima koje je donirala The Coca-Cola Foundation.  

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti