HR
EN

Ljetno kino na Tvrđavi Barone ulazi u sedmu godinu održavanja!

09.06.2022.

Omiljeno ljetno kino na Tvrđavi Barone ulazi u sedmu godinu održavanja, a još jedno šibensko filmsko ljeto počinje u srijedu, 22. lipnja, uz premijeru filma glumice i prvakinje drame zagrebačkog HNK Nine Violić, Baci se na pod. Svečanoj premijeri s kojom započinjemo ljeto prisustvovat će redateljica i to netom po održavanju svjetske premijere filma na Festivalu mediteranskog filma Split.

Baci se na pod, redateljski debi Nine Violić, intimna je drama koja prati posljednje trenutke zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji, a konačan raspad braka pratimo iz perspektive žene, muža i njihovog šestogodišnjeg djeteta. Osim Violić, glavne uloge u filmu tumače Goran Bogdan, Lee Delong i Bruno Frketić Bajić. Glazbu za film skladao je Filip Šovagović, dok je za glavni song filma zaslužan splitski TBF.  

FILMOVI SRIJEDOM I SUBOTOM

Kroz lipanj, srpanj i kolovoz svake srijede s početkom u 21:30 sati očekuju nas probrani novi i aktualni filmski naslovi za koje je potrebno osigurati ulaznicu, dok će subote biti rezervirane za reprizni program Art kina Arsen (uključujući i naslove iz kinotečnog programa Češljaonica selektora Ante Storića). Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava za projekcije srijedom ostvaruju popust, a one subotnje su besplatne za sve članove.

NASLOVI S FILMSKIH FESTIVALA

Na samom početku ljeta ugošćujemo još jednu domaću redateljicu, poznatu hrvatsku dokumentaristicu, Tihu K. Gudac, koja će na Baroneu u srijedu, 29. lipnja predstaviti svoj novi film Žica. Dokumentarac donosi priču o žilet-žici urezanoj na hrvatsko-slovenskoj granici u kanjonu rijeke Kupe, na samoj zadnjoj liniji schengenske zone i vraća nas u dosta drugačiji političko-sigurnosni krajolik u vrijeme izbjegličke krize 2015. godine kada ruke Europe nisu bile toliko otvorene. Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu gdje je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

Friško s nedavno održanog 15. Subversive Film Festivala stiže pobjednik ovogodišnje igrane konkurencije i dobitnik nagrade Wild Dreamer - Planet španjolske redateljice Amalije Ulman, i to u srijedu, 6. srpnja. Ova vrckava crna komedija istražuje suvremeno siromaštvo, klasne barijere, žensku žudnju i uvijek složene odnose majki i kćeri, a inspirirana je redateljičinim iskustvom odrastanja obilježenim financijskim nedaćama i osebujnim odnosom s majkom.

Dašak tranzicije na specifičan mediteranski način donijet će film Luzzu, prvi malteški film ikada prikazan, i nagrađen, na platnu velikog festivala - Sundance Film Festivala. Film odlikuje iznimna kamera i gluma, egzotika malteškog krajolika te šarenilo tradicionalnih drvenih brodova luzzu, a glavnu ulogu ribara u očajničkoj financijskoj situaciji koji ulazi u svijet ilegalnog ribolova igra naturščik Jesmark Scicluna nagrađen za najbolju glavnu ulogu na Sundanceu. Film je na rasporedu Ljetnog kina Barone u srijedu, 13. srpnja, a donosimo ga u suradnji s splitskim Festivalom mediteranskog filma.

NASLOVI ZA KRAJ SRPNJA

Film još jedne autorice u ovogodišnjem programu Filmskih srijeda i subota je Bergmanov otok francuske redateljice, scenaristice i bivše glumice Mie Hansen-Løve. U ovom metafilmu o potrazi za inspiracijom, par američkih filmaša, Chris (Vicky Krieps) i Tony (Tim Roth) tijekom ljeta odlučuju se povući na osamu mističnog švedskog otoka Fårö gdje ih potraga za tragovima velikog Ingmara Bergmana odvodi u potpuno novom smjeru, negdje između tanke linije realnosti i fikcije. Film je na rasporedu u srijedu, 20. srpnja.

Za samo finale srpnja i nastavak dugog toplog ljeta ostavljamo dokumentarno-muzičku poslasticu, najnoviji film možda najvećeg živućeg rock-dokumentarista, Juliena Templea, Shane McGowan: Priča o pjevaču Poguesa. U biografskom filmu o utemeljitelju i lideru irskog celtic-punk benda The Pogues, uz dosad neviđene arhivske snimke benda i MacGowanove obitelji, kao i animaciju legendarnog ilustratora Ralpha Steadmana, Temple donosi posvetu glazbenoj legendi u povodu proslave njegovog 60. rođendana na kojem su se okupili pjevači, filmske zvijezde i rock ‘n’ roll odmetnici kako bi slavili čovjeka i njegovo nasljeđe. Film je na rasporedu u srijedu, 27. srpnja.

Detaljni repertoar ljetnog kina na Tvrđavi Barone pogledajte ovdje.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti