HR
EN

Ljetno kino na Tvrđavi Barone ulazi u sedmu godinu održavanja!

09.06.2022.

Omiljeno ljetno kino na Tvrđavi Barone ulazi u sedmu godinu održavanja, a još jedno šibensko filmsko ljeto počinje u srijedu, 22. lipnja, uz premijeru filma glumice i prvakinje drame zagrebačkog HNK Nine Violić, Baci se na pod. Svečanoj premijeri s kojom započinjemo ljeto prisustvovat će redateljica i to netom po održavanju svjetske premijere filma na Festivalu mediteranskog filma Split.

Baci se na pod, redateljski debi Nine Violić, intimna je drama koja prati posljednje trenutke zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji, a konačan raspad braka pratimo iz perspektive žene, muža i njihovog šestogodišnjeg djeteta. Osim Violić, glavne uloge u filmu tumače Goran Bogdan, Lee Delong i Bruno Frketić Bajić. Glazbu za film skladao je Filip Šovagović, dok je za glavni song filma zaslužan splitski TBF.  

FILMOVI SRIJEDOM I SUBOTOM

Kroz lipanj, srpanj i kolovoz svake srijede s početkom u 21:30 sati očekuju nas probrani novi i aktualni filmski naslovi za koje je potrebno osigurati ulaznicu, dok će subote biti rezervirane za reprizni program Art kina Arsen (uključujući i naslove iz kinotečnog programa Češljaonica selektora Ante Storića). Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava za projekcije srijedom ostvaruju popust, a one subotnje su besplatne za sve članove.

NASLOVI S FILMSKIH FESTIVALA

Na samom početku ljeta ugošćujemo još jednu domaću redateljicu, poznatu hrvatsku dokumentaristicu, Tihu K. Gudac, koja će na Baroneu u srijedu, 29. lipnja predstaviti svoj novi film Žica. Dokumentarac donosi priču o žilet-žici urezanoj na hrvatsko-slovenskoj granici u kanjonu rijeke Kupe, na samoj zadnjoj liniji schengenske zone i vraća nas u dosta drugačiji političko-sigurnosni krajolik u vrijeme izbjegličke krize 2015. godine kada ruke Europe nisu bile toliko otvorene. Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu gdje je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

Friško s nedavno održanog 15. Subversive Film Festivala stiže pobjednik ovogodišnje igrane konkurencije i dobitnik nagrade Wild Dreamer - Planet španjolske redateljice Amalije Ulman, i to u srijedu, 6. srpnja. Ova vrckava crna komedija istražuje suvremeno siromaštvo, klasne barijere, žensku žudnju i uvijek složene odnose majki i kćeri, a inspirirana je redateljičinim iskustvom odrastanja obilježenim financijskim nedaćama i osebujnim odnosom s majkom.

Dašak tranzicije na specifičan mediteranski način donijet će film Luzzu, prvi malteški film ikada prikazan, i nagrađen, na platnu velikog festivala - Sundance Film Festivala. Film odlikuje iznimna kamera i gluma, egzotika malteškog krajolika te šarenilo tradicionalnih drvenih brodova luzzu, a glavnu ulogu ribara u očajničkoj financijskoj situaciji koji ulazi u svijet ilegalnog ribolova igra naturščik Jesmark Scicluna nagrađen za najbolju glavnu ulogu na Sundanceu. Film je na rasporedu Ljetnog kina Barone u srijedu, 13. srpnja, a donosimo ga u suradnji s splitskim Festivalom mediteranskog filma.

NASLOVI ZA KRAJ SRPNJA

Film još jedne autorice u ovogodišnjem programu Filmskih srijeda i subota je Bergmanov otok francuske redateljice, scenaristice i bivše glumice Mie Hansen-Løve. U ovom metafilmu o potrazi za inspiracijom, par američkih filmaša, Chris (Vicky Krieps) i Tony (Tim Roth) tijekom ljeta odlučuju se povući na osamu mističnog švedskog otoka Fårö gdje ih potraga za tragovima velikog Ingmara Bergmana odvodi u potpuno novom smjeru, negdje između tanke linije realnosti i fikcije. Film je na rasporedu u srijedu, 20. srpnja.

Za samo finale srpnja i nastavak dugog toplog ljeta ostavljamo dokumentarno-muzičku poslasticu, najnoviji film možda najvećeg živućeg rock-dokumentarista, Juliena Templea, Shane McGowan: Priča o pjevaču Poguesa. U biografskom filmu o utemeljitelju i lideru irskog celtic-punk benda The Pogues, uz dosad neviđene arhivske snimke benda i MacGowanove obitelji, kao i animaciju legendarnog ilustratora Ralpha Steadmana, Temple donosi posvetu glazbenoj legendi u povodu proslave njegovog 60. rođendana na kojem su se okupili pjevači, filmske zvijezde i rock ‘n’ roll odmetnici kako bi slavili čovjeka i njegovo nasljeđe. Film je na rasporedu u srijedu, 27. srpnja.

Detaljni repertoar ljetnog kina na Tvrđavi Barone pogledajte ovdje.

Postavke pristupačnosti

Zbog koncertnog programa, Tvrđava Barone danas je za posjetitelje otvorena do 19.30 sati. Hvala na razumijevanju!


Today Barone Fortress is open for visitors until 7:30 PM. Thank you for your understanding!