HR
EN

Hrvatska filmska premijera "Mračnih priča" istovremeno u Šibeniku i Splitu!

06.07.2020.

Drugu srpanjsku srijedu na šibenskoj Tvrđavi Barone začinit će projekcija talijansko-švicarskog filma Mračne priče čiju režiju potpisuju braća Fabio i Damiano D'Innocenzo. Ova neobična filmska priča o životnim dosadama i bizarnostima triju obitelji hrvatsku će premijeru imati istovremeno u dva grada.

Naime, u srijedu, 8. srpnja, osim na tvrđavi, film će istovremeno u Ljetnom kinu Bačvice gledati i publika Festivala mediteranskog filma Split (FMFS), dok će šibenske gledatelje uoči projekcije video pozivom pozdraviti direktor FMFS-a, Alen Munitić.

Smještene u ambijent rimskog predgrađa tijekom statičnih, razvučenih i sparnih ljetnih mjeseci, Mračne priče predstavljaju neobičan i zanimljiv filmski hibrid koji je nemoguće svrstati u samo jednu žanrovsku kategoriju. Vješto balansirajući između komedije, društvene satire i tragedije, ovaj je film prije svega iznimno upečatljivo, poetično ostvarenje kojim dominira atmosferičan prikaz naizgled normalnih obiteljskih zajednica, nagrizenih osjećajem frustracije i posvemašnjeg nezadovoljstva.

Iza idiličnih fasada i svježe pokošenih travnjaka rimskoga predgrađa otkriva se toksična svakodnevica talijanske srednje klase, čija su razočaranja i nervoze prikazani iz perspektive njihove djece, nesigurnih i sramežljivih tinejdžera – istinskih protagonista čitavog niza šokantnih događanja koji će korjenito poljuljati statiku obiteljskih odnosa. Uz nepouzdanog pripovjedača, koji spretno vodi gledatelje kroz ovaj „suburbani film noir, ovo ostvarenje prožeto je tajanstvenim osjećajem neizvjesnosti i tenzijama koje mogu eksplodirati svakoga trenutka, a prema riječima samih redatelja, inspiraciju crpi i iz literarnog vrela talijanskih majstora kratke priče, Itala Calvina i Giannija Rodarija.

Redateljski dvojac, iza kojeg stoji i zapaženi prvijenac Boys Cry, za Mračne priče nagrađen je Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na ovogodišnjem Berlinaleu, a svoju scenarističku virtuoznost braća D'Innocenzo brusila su i na nagrađivanom filmu Dogman Mattea Garronea, jednom od naslova iz lanjskog programa "Srijedom po svijetu".

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na tvrđavi Barone je ograničen zbog trenutne epidemiološke situacije,a posjetitelji na projekciju mogu ući od 20:30 do 21:15 sati, ili do popunjenosti kapaciteta gledališta. Početak prikazivanja zakazan je za 21:30 sati.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti