HR
EN
08. srpnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Mračne priče

Damiano D'Innocenzo, Fabio D'Innocenzo, Italija/Švicarska, 2020, 106'

U sklopu programa Srijedom po svijetu na filmsko platno Tvrđave Barone gledali smo dobitnika Srebrnog medvjeda: Mračne priče braće D'Innocenzo, sa programa Festivala mediteranskog filma SplitOva neobična filmska priča o životnim dosadama i bizarnostima triju obitelji hrvatsku je premijeru imala istovremeno u dva grada - naime osim na tvrđavi, film je istovremeno prikazan u Ljetnom kinu Bačvice pred publikom Festivala mediteranskog filma Split (FMFS).

Tom je prilikom šibenske gledatelje uoči projekcije video pozivom pozdravio direktor FMFS-a, Alen Munitić.

Radnja filma smještena je u predgrađe Rima, tijekom statičnih, razvučenih i sparnih ljetnih mjeseci, gdje se iza idiličnih fasada i svježe pokošenih travnjaka otkriva toksična svakodnevica talijanske srednje klase, čija su razočaranja i nervoze prikazani iz perspektive njihove djece, nesigurnih i sramežljivih tinejdžera – istinskih protagonista čitavog niza šokantnih događanja koji će korjenito poljuljati statiku obiteljskih odnosa. Uz nepouzdanog pripovjedača, koji spretno vodi gledatelje kroz ovaj „suburbani film noir“, ovo ostvarenje prožeto je tajanstvenim osjećajem neizvjesnosti i tenzijama koje mogu eksplodirati svakoga trenutka, a prema riječima samih redatelja, inspiraciju crpi i iz literarnog vrela talijanskih majstora kratke priče, Itala Calvina i Giannija Rodarija.

Mračne priče predstavljaju neobičan i zanimljiv filmski hibrid koji je nemoguće svrstati u samo jednu žanrovsku kategoriju. Vješto balansirajući između komedije, društvene satire i tragedije, ovaj je film prije svega iznimno upečatljivo, poetično ostvarenje kojim dominira atmosferičan prikaz naizgled normalnih obiteljskih zajednica, nagrizenih osjećajem frustracije i posvemašnjeg nezadovoljstva.

Redateljski dvojac, iza kojeg stoji i zapaženi prvijenac Boys Cry, za Mračne priče nagrađen je Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na Berlinaleu 2020. godine, a svoju scenarističku virtuoznost braća D'Innocenzo brusila su i na nagrađivanom filmu Dogman Mattea Garronea, jednom od naslova iz lanjskog programa Srijedom po svijetu.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti