HR
EN

Čudesan završetak filmskog programa Srijedom po svijetu

27.08.2019.

Posljednja ovoljetna projekcija filmskog programa Srijedom po svijetu Tvrđave Barone posvećena je nedavno preminulom doajenu domaće animacije, hrvatskom Disneyu ‒ Milanu Blažekoviću, u čiju će čast 28. kolovoza biti prikazan animirani film Čudesna šuma.

Snimljena prema motivima Kaktus bajke poznate dječje književnice Sunčane Škrinjarić, Čudesna šuma prati avanture slikara Palete i šumskih stvorenja u njihovom pokušaju obrane svog doma od zlog Kaktus Cara, a odmah po izlasku film je postao je iznimno popularan među najmlađom publikom i tako generacijama djece ostao u srcu kao najdraži film djetinjstva.

Posebnost priče Čudesne šume je što nadahnuće crpi iz domaćeg podneblja i folklora, ali i što u sebi nosi jaku osviještenu poruku o nužnosti očuvanja okoliša i ljudskog suživota s prirodom. Sa Čudesnom šumom Blažeković pokazao je i da se male kinematografije mogu nositi s velikima u zahtjevnom i skupom procesu animacije, i to ne samo u području kratkometražnog ili eksperimentalnog filma, nego i  velikih priča za najširu publiku.

Čudesna šuma plakat

Mnogima najdraži crtić djetinjstva, prvi je dugometražni animirani film u Hrvatskoj (i Jugoslaviji), snimljen 1986. Četiri godine nakon, Blažeković stvara uspješan nastavak  Čarobnjakov šešir, a niz  završava još jednim dugometražnim animiranim hitom Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1996.).

Milan Blažeković potekao je iz Zagrebačke škole crtanog filma, a osim što je zadužio hrvatsku kinematografiju stvaranjem prvih cjelovečernjih animiranih filmova za djecu, sudjelovao je u stvaranju legendarnih crtanih filmova Zagreb filma, Profesora Baltazara i Inspektora Maske kao animator, redatelj i scenarist. Preminuo je u svibnju ove godine u 79. godini života, a ostat će upamćen po svom šarenom, bajkovitom i naglašenom idealističkom stilu zbog kojeg je i prozvan hrvatskim Disneyem dok se utjecaj Zagrebačke škole na njegov rad ogleda uglavnom u gotovo psihodeličnoj upotrebi boja i favoriziranju simbolike u odnosu na realistični prikaz.

Projekcija na vrhu grada s kojom će najmlađi dobiti priliku zaviriti u čudesan svijet Milana Blažekovića počinje u 20:30 sati, a film će u razgovoru s koordinatoricom programa Srijedom po svijetu Jelenom Svirčić predstaviti nagrađivani hrvatski animator mlađe generacije, Veljko Popović.

Ulaz je slobodan članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za Tvrđavu Barone. Članovi Kluba na projekciju mogu povesti i nekoga tko nema važeću člansku iskaznicu Kluba, uz predočenje kupona „Povedite prijatelja“ dobivenog pri učlanjenju. Više informacija može se pronaći na tvrdjava-kulture.hr.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti