HR
EN

Buntovna humorna drama "Mlijeko" na repertoaru ovotjednog izdanja Srijedom po svijetu

30.06.2020.

Nakon prošlotjednog uspješnog početka najnovijeg izdanja filmskog programa Srijedom po svijetu na šibenskoj Tvrđavi Barone, projekcije ljetnog kina na vrhu grada nastavljaju se u srijedu, 1. srpnja, s filmom iz programa prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala, novim naslovom poznatog islandskog redatelja Grímura Hákonarsona Mlijeko.

Nakon festivalske uspješnice Ovnovi za koji je osvojio je Grand prix u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2015., Hákonarson ponovno zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica. Ovoga puta, u središtu priče je buntovna sredovječna junakinja koja će uzdrmati svoju lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu mliječne industrije.

Farmerica Inge nakon smrti muža u dugovima je do grla zbog „mafijaškog karaktera“ lokalne zadruge mlijeka zbog čega odlučuje uzeti stvari u svoje ruke i unatoč predrasudama o radu na farmi kao muškom poslu, vlastitim primjerom pokazuje da se proizvodnja može voditi i drugačije. Odlučna u pružanju otpora, makar i na vlastitu štetu, Inga ubrzo objavljuje rat zadruzi, za početak žestokim kritikama koje objavljuje na Facebooku, a potom i na druge načine.

Kadar iz filma Mlijeko

Ova izrazito iskrena i humorna drama, uspoređivana s Oscarom nagrađenim filmom Tri plakata izvan grada, još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina malenu islandsku kinematografiju čine jednom od najzanimljivijih na svijetu, a nakon premijere na filmskom festivalu u Torontu, film je domaćoj publici prvi put prikazan u sklopu glavnog natjecateljskog programa ZFF-a.

Nakon lanjskog islandskog hita Halla ide u rat Benedikta Erlingssona, prikazanog prošle godine i na Tvrđavi Barone, čija glavna junakinja ratuje protiv industrijskog giganta i spašava zemlju od ekološke katastrofe, Hákonarsonov film sjajno se nadovezuje s nešto intimnijom pričom o ženi iz male zajednice koja se usudi usprotiviti koruptivnom sistemu. Oba autora pokazuju da često idealizirana politička zajednica Islanda ipak nije imuna na korupcijske afere, pružajući zanimljiv i iskren uvid u mogućnost borbe protiv nepravde.

Prema riječima kritičara Cineurope, s ovom „moćnom pričom o pobuni smještenoj u zatvoreno društvo koje metaforički predstavlja sve potlačene zajednice“ Hákonarson se  „samouvjerenim i samopouzdanim autorskim glasom ponovno potvrđuje kao jedan od najboljih islandskih redatelja“.

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na tvrđavi Barone je ograničen zbog trenutne epidemiološke situacije,a posjetitelji na projekciju mogu ući od 20:30 do 21:15 sati, ili do popunjenosti kapaciteta gledališta. Početak prikazivanja zakazan je za 21:30 sati.

Vizual film Mlijeko

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti

Dragi posjetitelji,

u petak 14.lipnja Tvrđava sv. Mihovila otvorena je do 19 sati.
Hvala na razumijevanju!

-----

Dear visitors,

on Friday, June 14th, St. Michael's Fortress will be open until 7 PM.
Thank you for your understanding!