HR
EN
01. srpnja / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Mlijeko

Grímur Hákonarson, ISL, 2019, 92'

Kao drugi naslov filmskog programa "Srijedom po svijetu" gledali smo islandski film Mlijeko, s repertoara Zagreb Film Festivala.

U središtu Hákonarsonove priče je buntovna sredovječna junakinja koja će uzdrmati svoju lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu mliječne industrije. Nakon smrti muža, farmerica Inge u dugovima je do grla zbog „mafijaškog karaktera“ lokalne zadruge mlijeka zbog čega odlučuje uzeti stvari u svoje ruke i unatoč predrasudama o radu na farmi kao muškom poslu, vlastitim primjerom pokazuje da se proizvodnja može voditi i drugačije. Odlučna u pružanju otpora, makar i na vlastitu štetu, Inga ubrzo objavljuje rat zadruzi, za početak žestokim kritikama koje objavljuje na Facebooku, a potom i na druge načine.

 

Nakon festivalske uspješnice Ovnovi za koji je osvojio je Grand prix u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2015., Hákonarson ponovno zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica. Ova izrazito iskrena i humorna drama, uspoređivana s Oscarom nagrađenim filmom Tri plakata izvan grada, još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina malenu islandsku kinematografiju čine jednom od najzanimljivijih na svijetu, a nakon premijere na filmskom festivalu u Torontu, film je domaćoj publici prvi put prikazan u sklopu glavnog natjecateljskog programa Zagreb Film Festivala

 

 

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti