HR
EN
13.07. - 26.08.

Đita ljetnog kina

Filmska turneja šibenskim arhipelagom!

 

Omiljeni otoci i plaže šibenskog arhipelaga u srpnju i kolovozu postaju nove pozornice i mala ljetna kina! Poseban filmski program Tvrđave kulture Šibenik ponudit će publici na Jadriji i otocima izbor nagrađivanih nezavisnih filmova koji su obilježili prethodnu sezonu. 

Dašak filmske čarolije prostrujat će tako šibenskim kanalom, od najpopularnijeg gradskog kupališta Jadrije, preko koraljnog Zlarina pa sve do Faustovog otoka Prvića.

 

LOKACIJE

JADRIJA - Mali Viganj

ZLARIN - Hrvatski centar koralja 

PRVIĆ ŠEPURINE - plato ispred Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije

PROGRAM

Projekcije Đite ljetnog kina započinju na Jadriji 13.7. i ići će svaki četvrtak.

Na Zlarinu se platno diže 16.7., a na Prviću će se u filmu uživati od 21.7.

Filmovi su titlovani na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

O FILMOVIMA

BLIZU (CLOSE), r. Lukas Dhont, Belgija, Francuska, Nizozemska, 2022., 105′

Dio programa Đite Ljetnog kina upravo je proglašeni dobitnik Nagrade publike LUX - belgijski film Blizu (Close) u režiji Lukasa Dhonta. Nagrada koju uz članove Europskog parlamenta dodjeljuju gledatelji iz cijele Europe kruna je uspjeha koji je ovaj mali nezavisni hit, suptilne režije i izvrsnih glumačkih izvedbi, postigao od svoje svjetske premijere u Cannesu prošle godine (Grand Prix), uključujući i nominacije u najvažnijim kategorijama Europske filmske nagrade te potom i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Kroz priču o bliskom dječačkom prijateljstvu koje nailazi na čuđenje i osudu okoline, Blizu istražuje emocije i žudnje koje tinejdžeri često osjećaju, ali rijetko razumiju.

 

JOYLAND, r. Saim Sadiq, Pakistan, 2022., 126' (15)

Tijekom Filmske đite u najtoplijim ljetnim mjesecima publika će moći pogledati i Joyland redatelja Saima Sadiqa – prvi pakistanski film ikad nagrađen u Cannesu i kandidiran za Oscara. Iako pred gledatelje iznosi kompleksne teme, pobjednik prošlogodišnjeg ZFF-a očaravajuće je zavodljiv, dirljiv, izvrsno napisan i duhovit film o obiteljskim sponama i društvenim očekivanjima. U središtu priče mladi je sanjar Haider koji nakon dugo vremena uspijeva pronaći posao – i to kao plesač u erotskom teatru, što će unijeti niz promjena u njegovu svakodnevnicu, ali i u živote supruge i cijele uže obitelji.

 

TROKUT TUGE, r. Ruben Östlund, Švedska, Njemačka, Francuska, Danska, 2022., 142' (15)

Promjene, ali one koje se dogode kada se iznenada preokrene hijerarhija između bogatih i siromašnih, u središtu su novog filma provokativnog švedskog autora Rubena ÖstlundaTrokut tuge. Ova 'komedija našeg doba' obilježila je proteklu filmsku sezonu, a svoje filmsko putovanje započela je u Cannesu osvojivši Zlatnu palmu, a ubrzo potom i sve važne nagrade Europske filmske akademije, uključujući one za najbolji film i režiju. Östlundu je ovo prvi film u cijelosti na engleskom jeziku, a jednu od glavnih uloga tumači hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić Kićo. Film je bio nominiran i za Oscare u kategoriji najboljeg filma, režije i originalnog scenarija. 

 

GARBURA, r. Josip Žuvan, Hrvatska, Srbija, 2022., 113' (12)

Ljetnoj điti priključit će se i dva filma iz ovogodišnje bogate domaće filmske produkcije – Garbura Josipa Žuvana i Punim plućima Radislava Jovanova Gonza. Velikim dijelom snimljen u šibenskom kraju, Garbura donosi priču o dvojici prijatelja iz zavađenih obitelji, a premijerno je prikazana na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu. Josip Žuvan svoj je cjelovečernji prvijenac utemeljio na događajima iz vlastitog djetinjstva, a glavne uloge povjerio je Šibenčanima Mauru Ercegoviću Gracinu i Franku Floiglu.

 

PUNIM PLUĆIMA, r. Radislav Jovanov Gonzo, Hrvatska, 2022., 92'

Naš najpoznatiji redatelj glazbenih spotova i dobitnik čak deset nagrada Porin, Radislav Jovanov Gonzo, u svom dugometražnom debiju Punim plućima prati staro društvo koje se prvi put nakon deset godina okuplja povodom iznenadne smrti prijatelja. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, večer karmina postat će noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena. U filmu dugogodišnjeg zlarinskog ljetnog stanovnika Gonza u glavnim ulogama pojavljaju se Judita Franković, Rakan Rushaidat i Krešimir Mikić, a glazbu za film radio je Coco Mosquito (Jinx). 

 

FILMOVI ZA DJECU

Ljetnu turneju upotpunit će i dva hita za našu najmlađu publiku – LJETO KADA SAM NAUČILA LETJETI, film Radivoja Andrića snimljen na otoku Hvaru i dobitnik nagrade publike u Puli (2022) te legendarna animirana pustolovina sinkronizirana na hrvatski jezik - KRALJ LAVOVA. Film prikazujemo u sklopu programa Ljeto u Kino mreži.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti