HR
EN
21.07. - 06.08.

Đita ljetnog kina - PRVIĆ ŠEPURINE

Na Prviću filmovi se gledaju u Prvić Šepurini, na platou ispred Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (nova crkva) s početkom u 21:30 sati.

Filmovi su titlovani na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

RASPORED PRIKAZIVANJA

21.7. - TROKUT TUGE

26.7. - KRALJ LAVOVA

28.7. - LJETO KADA SAM NAUČILA LETJETI

31.7. - GARBURA

 6.8. - PUNIM PLUĆIMA

 

Trokut tuge (2022.)
Trokut tuge (2022.)
Kralj lavova (1994.)
Kralj lavova (1994.)
Ljeto kada sam naučila letjeti (2022.)
Ljeto kada sam naučila letjeti (2022.)
Garbura (2022.)
Garbura (2022.)
Punim plućima (2022.)
Punim plućima (2022.)

 

SINOPSISI I TRAILERI FILMOVA

TROKUT TUGE, r. Ruben Östlund, Švedska, Njemačka, Francuska, Danska, 2022., 142' (15)

Novo ostvarenje jednog od najuzbudljivijih filmaša današnjice, švedskog redatelja Rubena Östlunda, prati ljubavni par koji dijeli karijeru modela i strast prema luksuznom lifestyleu. Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara (Woody Harrelson) koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće.

U Trokutu tuge jednu od uloga tumači i poznati hrvatski glumac s danskom adresom, Zlatko Burić, kojeg poznajemo kako iz domaćih filmova poput Ne gledaj mi u pijat, tako i iz suvremenih klasika europske kinematografije kao što je Diler Nicholasa Windinga Refna. Za ulogu ruskog oligarha Burić je primio jedno od najvažnijih priznanja dosad – nagradu Europske filmske akademije.

U ovogodišnjoj utrci za Oscare Trokut tuge je nominiran u kategorijama najboljeg filma, originalnog scenarija te najboljeg redatelja.

 

 

KRALJ LAVOVA, r. Rob Minkoff, Roger Allers, SAD, 1994., 88', sinkr.

Gotovo tri desetljeća nakon što je raznježio mališane, ali i čitave obitelji diljem svijeta, lavić Simba posjetit će i veliko platno Ljetnog kina Barone!

Animirani kino hit nastao davne 1994., uz Aladina iz 1992., najavio je renesansu Disneyjeva studija, a ustoličio se na prvom mjestu ljestvice najuspješnijih tradicionalno animiranih filmova po zaradi u kinima. Ujedno je i prvi Disneyjev film temeljen na originalnom scenariju, a ne na već postojećoj priči.

Uz narativne motive inspirirane Shakespearovim dramama Hamlet i Macbeth, film slijedi odrastanje lavljeg princa Simbe koji mora prebroditi gubitak oca i spletke zlobnog, manipulativnog ujaka kako bi zauzeo mjesto na tronu koji mu pripada. Ovu sagu iz afričke savane prati očaravajuća, pamtljiva glazba i plejada zabavnih likova, od kojih su merkat Timon i bradavičasta svinja Pumba dobili i svoj zasebni serijal.

Film se prikazuje u sinkroniziranoj verziji, u sklopu programa Ljeto u Kino mreži.

 

LJETO KADA SAM NAUČILA LETJETI, r. Radivoje Andrić, Srbija, Hrvatska, Bugarska, Slovačka, 2022., 87', igrani

Obiteljska dramedija o odrastanju posljednji je u nizu hit naslova redatelja Radivoja Andrića, čiji su filmovi Munje! (2001.) i Kad narastem, bit ću klokan (2004.) stekli kultni status kod publike u regiji.

Nastao prema romanu Jasminke Petrović, film prati dvanaestogodišnju Sofiju koja mašta o kampiranju s ekipom i svojem prvom poljupcu. Ipak, ljetovanje će morati provesti u trošnoj obiteljskoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom tetom Luce. Bez društva i interneta, Sofijin život na Hvaru je pakao, ali monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje bake Marije. Sofija naslućuje da je u pitanju nekakva tajna romansa, ali velika istraga bakinog ljubavnog života zapravo rezultira otkrićem dugo čuvane obiteljske tajne.

Snimljen u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (Kinorama), film je prikazan na nizu europskih festivala među kojima su i onaj u Locarnu, u Zlínu i u Puli, a nagradu za najbolji europski film osvojio je na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade BUFF u Malmöu.

 

GARBURA, r. Josip Žuvan, Hrvatska, Srbija, 2022., 113' (12)

Priča o prijateljstvu dvojice dječaka iz međusobno zavađenih obitelji cjelovečernji je prvijenac mladog redatelja Josipa Žuvana, a pred domaću kino publiku stiže nakon premijere na prestižnom festivalu u San Sebastiánu te Zagreb Film Festivalu.

Radnja prati nerazdvojne dvanaestogodišnjake Nikolu i Antonija koji žive u susjednim kućama. Njihove su obitelji zavađene, no dječaci se unatoč tome druže i slobodno vrijeme uoči blagdana provode paleći karabite, snimajući svoje eskapade snimaju i objavljujući ih na YouTubeu ne bi li postigli što veći broj pregleda. No svađa između obitelji uskoro će eskalirati. Glumačku ekipu ove “tihe eksplozije obiteljskih tenzija” (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) predvode mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl. Ostale uloge tumače Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

 

PUNIM PLUĆIMA, r. Radislav Jovanov Gonzo, Hrvatska, 2022., 92'

Punim plućima, još jedno debitantsko ostvarenje iz ruku najpoznatijeg domaćeg redatelja glazbenih spotova i dobitnika čak deset PorinaRadislava Jovanova Gonza

Staro društvo okuplja se prvi put nakon deset godina nakon iznenadne smrti jednog prijatelja. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postat će noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena. U glavnim ulogama pojavljaju se Judita Franković, Aleksandra Naumov, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić i Hrvoje Barišić, a glazbu za film radio je Coco Mosquito (Jinx).

 

O PROGRAMU ĐITA LJETNOG KINA

Omiljeni otoci i plaže šibenskog arhipelaga u srpnju i kolovozu postaju nove pozornice i mala ljetna kina! Poseban filmski program Tvrđave kulture Šibenik ponudit će publici na Jadriji i otocima izbor nagrađivanih nezavisnih filmova koji su obilježili prethodnu sezonu. 

Dašak filmske čarolije prostrujat će tako šibenskim kanalom, od najpopularnijeg gradskog kupališta Jadrije, preko koraljnog Zlarina, Faustovog otoka Prvića pa sve do našeg najvećeg i najudaljenijeg škoja – Žirja!

 

 

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti