HR
EN
19. kolovoza / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Mafija na nišanu

Kim Longinotto, USA, 2019, 94'

Na repertoaru filmskog programa ljetnog kina Tvrđave Barone - Srijedom po svijetu - iz selekcije Dokukina KIC gledali smo film slavne britanske dokumentaristice Kim Longinotto, majstorice portreta i snažnih ženskih priča. Na osebujan način kroji filmsku biografiju neustrašive fotografkinje Letizije Battaglije koja je ne-skretanjem pogleda više od pedeset godina postala savjest mafijaškog podneblja.

Letizia Battaglia poznata je talijanska fotografkinja čije neustrašive snimke bilježe pustoš i razaranje koje je za sobom ostavljala mafija u njezinoj rodnoj Siciliji. Kroz biografski dokumentarac protkane su Battaglijine upečatljive crno-bijele fotografije, scene iz klasičnih talijanskih filmova, rijetki povijesni snimci i uspomene same autorice, sada već 84-godišnjakinje, kako bi se oslikao portret jedne izuzetne žene, čija je hrabrost i nepokolebljivost pomogla razotkrivanju brutalnih zločina Cosa Nostre.

Film je osvojio nagradu publike na filmskom festivalu u Bruxellesu, a svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Berlinaleu u sklopu programa Panorama.

Nemirna i nepokorna Letizia zaljubila se u fotografiju u 40. godini života i uskoro je postala prva fotografkinja u Italiji zaposlena u dnevnim novinama. Dugi niz godina radila je u svom rodnom Palermu za ljevičarski list L’Ora, poznat po istraživačkim tekstovima o mafiji u godinama najgoreg mraka kada je mafijaška mreža još držala Siciliju u svom smrtonosnom stisku. Legenda Palerma, Letizia je uspjela zarobiti svojim objektivom nevjerojatnu količinu tuge prikazanu na jedinstven način koji kombinira umjetnost, novinarstvo i aktivizam.

Vizual Mafija na nišanu

Ulaz na filmske večeri Srijedom po svijetu slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. 

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti