HR
EN
12. kolovoza / 21:30h

SRIJEDOM PO SVIJETU: Mater

Jure Pavlović, Hrvatska, 2019, 95'

Na ljetnom kinu Tvrđave Barone - Srijedom po svijetu pogledali smo i "Mater" Jure Pavlovića. Redatelj, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za kratki film "Piknik", u svom dugometražnom prvijencu daje intiman portret kompleksnog, prošlosti opterećenog odnosa majke i kćeri. 

Nakon mnogo godina provedenih u Njemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci na umoru. Majka, i dalje u ovoj matrijarhatskoj obiteljskoj konstelaciji zauzima poziciju ultimativnog autoriteta, otežavajući kćeri pokušaje da joj posljednje dane učini što lakšima. Kako dani prolaze, Jasna se zapleće u mrežu krivnje i zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem?

Protagonistkinje snažnih karaktera utjelovile su Daria Lorenci Flatz, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na sicilijanskom Taormina Film Festivalu, i velika kazališna diva Neva Rošić, dok su sporedne uloge uglavnom dodijeljene naturščicima, lokalnim stanovnicima koji „filmu daju puno autentičnosti, specifičnog šarma i originalnog dalmatinskog mentaliteta“, prema riječima samog redatelja. Klaustrofobična, usijana atmosfera sjajno je zabilježena kamerom Jane Plećaš, snimateljicom iza koje stoji i festivalska uspješnica Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

Ova filmska meditacija o boli, oprostu i gubitku na provokativan, ali i krajnje iskren način bilježi osebujan dalmatinski duh, s puno empatije i uz velike doze prepoznatljivog lokalnog humora. Ostvarenje koje je kritika složno ocijenila kao „izvrstan debitantski film“ (Jurica Pavičić, Jutarnji list) i „jedan od dojmljivijih redateljskih debija unutar novije hrvatske kinematografije“ (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) osvojilo je i nagradu kritičara „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti