HR
EN

Velika priča male fortice - obnovljena Tvrđava Barone slavi 5. rođendan!

29.01.2021.

Petu jubilarnu obljetnicu od otvorenja revitalizirane Tvrđave Barone, Tvrđava kulture ovih dana obilježava online – malom video retrospektivom koja će biti objavljena na službenim kanalima ustanove. Dok čekamo popuštanje epidemioloških mjera, kratka petogodišnja povijest obnovljene tvrđave poslužit će nam i kao uvod, priprema za trodnevno događanje koje se u čast obilježavanja pet godina od otvorenja planira održati u travnju.

Tvrđava Barone

Svestrana tvrđava

Najmanja od šibenskih fortifikacija, obnovljena Tvrđava Barone, svečano je otvorena 29. siječnja 2016. godine. U proteklih pet godina tvrđava je postala i kulturna i turistička atrakcija, europski prepoznat primjer dobre prakse u upravljanju kulturnom baštinom, mjesto koje povezuje lokalne poduzetnike i proizvođače, intimna pozornica pod zvijezdama koja privlači ljubitelje kvalitetnih večernjih programa, mjesto za učenje o povijesti grada, mjesto za igru, za uživanje u pogledu, kavi…

Sva ta nova lica nadovezuju se i obogaćuju značaj kojeg je Tvrđava Barone imala za naše sugrađane kroz svoju 370-godišnju povijest, počevši od gradnje 1646. pa sve do njezine revitalizacije 2016.  Raznovrsnost aktivnosti i događanja organiziranih na tvrđavi u proteklih pet godina daleko su nadmašili smjernice zadane projektom obnove – o čemu svjedoči niz nagrada i priznanja koja su se doslovno redala po otvorenju.

„Ukratko, provedba projekta postavila je temelje preobrazbe Tvrđave Barone u nezaobilaznu destinaciju kulturno-povijesnog turizma. Pet godina kasnije, u godini kada očekujemo i završetak obnove Tvrđave sv. Ivana, sa zadovoljstvom možemo reći da Grad Šibenik uspješno privodi kraju priču oko revitalizacije fortifikacijskog sustava grada, povlačeći značajna europska sredstva za njihovu obnovu. Ono što posebno veseli – jest novi život koji je našim obnovljenim tvrđavama 'udahnula' Tvrđava kulture kroz rad na organizaciji kulturnih događanja i promociju obnovljene kulturne baštine. Sinergija koju smo proizveli stavljanjem u funkciju naših neiskorištenih kulturno-turističkih potencijala s jedne, i omogućavanjem da se profiliraju ljudi sa znanjem kako uspješno upravljati tim potencijalima s druge strane, dovela nas je do trenutka u kojem je Šibenik postao poznat kao grad tvrđava“ – rezimira gradonačelnik Željko Burić.

Tvrđava Barone

Godišnje jedan Šibenik posjetitelja

U pet godina koliko je otvorena za javnost obišlo ju je ukupno 204 256 posjetitelja ili slikovitije - cijeli jedan Šibenik s okolicom godišnje posjeti Tvrđavu Barone. Domaći posjetitelji čine malo manje od polovine ukupnog broja posjeta - zabilježeno je 92 071 domaćih naspram 112 185  stranih gostiju, a posebno veseli činjenica da je svaki treći domaći posjetitelj imao člansku iskaznicu Kluba prijatelja.

„To nam daje za pravo reći kako smo uspjeli ispuniti naš cilj da Tvrđava Barone uistinu (p)ostane više od kulturno-turističke atrakcije. Danas znamo da je Tvrđava Barone zapisana u kolektivnoj prošlosti, sadašnjosti – i u budućnosti naših sugrađana kao svakodnevno mjesto za susrete i druženje. Rado je obilaze turističke i školske grupe – imali smo njih 350-ak u proteklih pet godina. Većina ovih posjeta događa se u toplijim mjesecima godine, no statistički gledano – svaki peti dan od njezina otvorenja Tvrđavu Barone obišla je po jedna grupa turista, učenika, studenata… Za njih kreiramo posebne programe; edukativne i kreativne radionice te prilagođena stručna vodstva“ – kaže ravnateljica Tvrđave Kulture Gorana Barišić Bačelić podsjećajući kako je upravo na Baroneu početkom 2019. godine između Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Tvrđave kulture potpisan Sporazum o suradnji na projektu Moja tvrđava znanja kojim je osiguran slobodan dnevni ulaz na šibenske tvrđave za sve organizirane grupe predškolske i školske djece iz obrazovnih ustanova na području grada i županije.

Tvrđava Barone SPS

Događanja na krovu grada - za sve ukuse i sve generacije

Večernja događanja na Tvrđavi Barone od otvorenja od danas, u brojkama se mogu ovako sumirati: ukupno održanih 120 večernjih događanja privuklo je 11669 ljubitelja dobre glazbe, plesa i filmova, stand-up komedije, a prostor amfiteatra u potpunosti je zaživio kao intimna pozornica, terasa, kino-dvorana pod zvijezdama.

„Između 86 različitih domaćih i stranih izvođača koje smo ugostili i niza izvrsnih suradnji, nezahvalno je izdvojiti ijednog pojedinca; jer zajednička misao vodilja u kreiranju i odabiru programa na Tvrđavi Barone uvijek je bila kvaliteta. Mislim da smo uspjeli kreirati program koji je zadovoljio različite ukuse, a posebno smo ponosni činjenicom da je naš filmski festival Srijedom po svijetu stekao vjernu publiku različitih generacija“ – zaključuje Morana Periša, voditeljica odjela programa i produkcije u Tvrđavi kulture.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti