HR
EN

Na šibenskim tvrđavama slobodan ulaz djeci i učenicima s područja grada Šibenika i Šibensko-kninske županije

26.02.2019.

Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik danas je na Tvrđavi Barone potpisala Sporazum o suradnji na projektu „Moja tvrđava znanja“ s Gradom Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom. Sporazumom, koji na snagu stupa 1. ožujka 2019. godine, omogućava se slobodan ulaz na šibenske tvrđave sv. Mihovila i Barone djeci i učenicima s područja grada i županije u okviru organiziranih školskih i predškolskih grupa.

Cilj sporazuma je osigurati djeci predškolskog i školskog uzrasta pristup kulturnim dobrima uključivanjem posjeta tvrđavama u programe terenske nastave obrazovnih ustanovana području grada i županije. Osim slobodnog ulaza na tvrđave, djeca će se detaljnije upoznati s povijesnim nasljeđem kroz edukativne sadržaje i programe koje je osmislila Tvrđava kulture u sklopu projekta „Moja tvrđava znanja“. Radi se o nizu interaktivnih radionica na kojima se kroz kreativan pristup djeci i mladima omogućuje da pobliže upoznaju, dožive i razumiju vrijednost spomeničke i kulturne baštine.

„Inicirali smo potpisivanje sporazuma s ciljem povezivanja i suradnje naše ustanove, Grada Šibenika te Šibensko-kninske županije s obrazovnim ustanovama. Edukativnim programom „Moja tvrđava znanja“ potičemo razvoj kreativnosti, kritičkog razmišljanja i poticanja interesa djece i mladih za lokalnu povijest, kulturu i baštinu“ – istaknula je ravnateljica Tvrđave kulture, Gorana Barišić Bačelić.

Kao osnivači vrtića te osnovnih i srednjih škola na području grada i županije, supotpisnici sporazuma su Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija. Svečanom potpisivanju prisustvovali i ravnatelji obrazovnih ustanova.

„Obrazovne ustanove su nositelji znanja i mjesto razvoja kulturne osviještenosti mladih naraštaja. Iznimno je važno omogućiti im što kvalitetnije načine obrazovanja novih generacija koje će nastaviti promovirati naše kulturno nasljeđe, čemu ovaj sporazum uvelike doprinosi“ – kazao je gradonačelnik, dr. Željko Burić.

„Kulturna baština predstavlja naš vrijedan resurs koji smo dužni ostaviti unasljeđe budućim generacijama. Potpisivanjem sporazuma dajemo punu podršku ovom projektu koji će kroz kreativan pristup senzibilizirati mlade naraštaje od najranije dobi o važnosti očuvanja kulturne baštine“ – kazao je župan šibensko-kninski, Goran Pauk.

Obnovljene šibenske tvrđave pravo su mjesto za upoznavanje s lokalnom baštinom, ali i za odgoj i obrazovanje djece i mladih željnih učenja kroz zabavu čemu i služe edukativni programi Tvrđave kulture osmišljeni upravo za njih.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti