HR
EN

Večeras kreću filmske večeri na Baroneu

23.06.2021.

Zgrabite svoje kokice jer se večeras nastavljaju popularne filmske večeri na Tvrđavi Barone! Od 21:30 sati bit će prikazan nagrađivani dokumentarac White Riot britanske redateljice Rubike Shah, koji na Barone stiže s programa Dokukino KIC.

Krajem sedamdesetih porast fašističkih i ksenofobnih tendencija u javnom diskursu podijelio je Ujedinjeno Kraljevstvo. Politički uzlet Nacionalne fronte, popraćen rasističkim javnim ispadima velikana rock scene poput Erica Claptona, dobio je odgovor u formiranju Rock Against Racism (RAR) inicijative. Britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici (The Clash, Tom Robinson, X-Ray Spex, Steel Pulse, Sham 69 i drugi) organizacijom posebnih koncerata i preko fanzina Temporary Hoarding direktno su se obraćali mladima koji su buntovnički nihilizam zamijenili aktivizmom i pritom pretvorili gaže u žarišta otpora.

Redateljica Rubika Shah uz dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima isporučuje nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma koji itekako rezonira danas u tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice koje u mnogo čemu podsjeća na nestabilno političko stanje kasnih 1970-ih. Međutim, kako nas podsjeća Margaret Mead „nemojte nikad sumnjati da nekolicina promišljenih i predanih građana mogu promijeniti svijet. Uistinu, to je jedino što ga je ikad mijenjalo.“ Šačica entuzijasta okupljenih oko fanzina Temporary Hoarding uspjela je makar oduprijeti se statusu quo i promijeniti svoj mikrosvijet, a u mnogo čemu su uzor i preteča današnjih inicijativa poput Extinction Rebellion koje bude nadu u neku bolju sutrašnjicu.

Ove će se godine filmsko platno na tvrđavi spuštati dva puta tjedno, stoga program prigodno nosi naziv Filmske srijede i subote na Baroneu. Ulaz je slobodan članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom, a ulaznica za pojedinu projekciju također se može kupiti na dan prikazivanja od 20:30 sati, na ulazu Tvrđave Barone po cijeni od 20 kuna.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti