HR
EN

Svečana projekcija „Murine“ ekskluzivno za članove Kluba prijatelja!

24.08.2021.

Posljednji naslov ovogodišnjeg programa Filmske srijede i subote na Baroneu je najveća senzacija hrvatskog filma posljednjih nekoliko godina - Murina, redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Svečana projekcija Murine održat će se 1. rujna u 21 sat ekskluzivno za članove Kluba prijatelja. Nakon projekcije, o filmu će razgovarati glavni glumac Leon Lučev i filmska kritičarka Jelena Pašić. [EDITED 26.8.] 

Druga projekcija održat će se sutradan, 2. rujna, a svi zainteresirani gledatelji za nju mogu kupiti ulaznicu od utorka, 24. kolovoza u podne.

 

ZLATNA KAMERA U CANNESU

Film je je svjetsku premijeru imao u srpnju na prestižnom festivalu u Cannesu, gdje je prikazan u programu 15 dana autora (Quinzaine des Réalisateurs) i nagrađen službenom festivalskom nagradom – Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolji debitantski film čitavog festivalskog programa. U središtu radnje je uzavreli odnos 16-godišnje Julije (Gracija Filipović) i njezina oca Ante (Leon Lučev), tradicionalnog pater familiasa koji upravlja koncima sudbine i želja svoje kćeri, ali i supruge Nele (Danica Čurćić). Dolazak karizmatičnog Javiera (Cliff Curtis), imućnog gosta kojeg s Antom i Nelom veže duga povijest, dodatno će uzburkati obiteljsku svakodnevicu, a Juliju – na njezinoj metaforičkoj odiseji prema slobodi i oslobađanju od skučene patrijarhalne sredine – povući u vrtlog nade, bijesa i strasti.

 

ANALIZA MEDITERANSKOG TEMPERAMENTA

Scenarij filma nazvanog po otrovnoj jadranskoj ribi smješten je na neimenovani jadranski otok, naizgled idiličnog, no često krutog, povremeno čak i negostoljubivog pa i opasnog ambijenta. Murina okuplja mnoge neuralgične motive suvremenog mediteranskog miljea s ove strane Jadrana: i figuru autoritativnog oca, i turiste opčinjene morskim plavetnilom, i ustupanje otočkog zemljišta stranom kapitalu. No, u kombinaciji sa žanrom filma odrastanja, film izrasta u gorko realističnu analizu mediteranskog temperamenta, ali istovremeno i gotovo nadrealističnu otočku priču, gdje se u ogoljenom, suncem opaljenom kamenom pejsažu kondenziraju užarene emocije protagonista.

POSLJEDNJI NASLOV OVOGODIŠNJEG FILSMKOG PROGRAMA TVRĐAVE KULTURE

Osim nagrada u Cannesu, Murina je na Pulskom filmskom festivalu odnijela nagradu publike, nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu, dok je nagrada za najboljeg debitanta otišla u ruke redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Filmu predstoji i sjevernoamerička premijera na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF) u rujnu, no prije toga bit će prikazan na filmskom platnu Tvrđave Barone, kao posljednji naslov programa Filmske srijede i subote na Baroneu.

 

ULZNICE ZA OBJE PROJEKCIJE DOSTUPNE OD DANAS

Prva projekcija (ona 1. rujna) rezervirana je za članove Kluba prijatelja koji uz predočenje članske iskaznice svoju ulaznicu za projekciju mogu preuzeti u City Pointu od utorka, 24. kolovoza u podne. U isto vrijeme i na istom mjestu počinje i prodaja ulaznica za drugu projekciju (2. rujna), a ulaznice će biti dostupne i u online prodaji na web stranici Kuće umjetnosti Arsen po cijeni od 35 kuna.

Projekcije će se održati u skladu sa svim preporukama Nacionalnog stožera i uz pridržavanje epidemioloških mjera, u ograničenom kapacitetu.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti