HR
EN

Slobodan ulaz na Tvrđavu sv. Mihovila povodom otvorenja izložbe "Mura Incognita"

28.06.2021.

U utorak, 29. lipnja, na Tvrđavi sv. Mihovila, otvara se izložba Mura Incognita: Nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice čiji su autori povjesničar Josip Pavić i arheolog Andrija Nakić.

Izložba predstavlja rezultate istraživačkih aktivnosti Odjela za kulturno-povijesnu baštinu Tvrđave kulture u razdoblju od 2017. do 2021. godine. Upravo je jedan od glavnih ciljeva ove Ustanove sustavno istraživanje fortifikacijskog sustava Šibenika i okolice kako bi njegovi ostatci bili poznati i dostupni svim posjetiteljima šibenskih tvrđava.

Na izložbi će biti predstavljeno šesnaest lokacija: tri do sada nezamijećene strukture Tvrđave sv. Mihovila, zatim Tvrđava sv. Ivana, te dvanaest raštrkanih utvrda nekadašnjeg srednjovjekovnog i novovjekovnog šibenskog distrikta. Neke od lokacija do sada su bile potpuno nepoznate, a o drugima su prezentirani brojni novootkriveni povijesni podaci, fotografije i nacrti koji su pronađeni ili izrađeni kroz terenske preglede, te arhivska ili arheološka istraživanja.

Sva ova utvrđenja, bilo da su ih gradili Šibenčani, Mlečani ili Osmanlije, podsjetnik su na zaboravljen i nesiguran život u graničnim područjima te na duboke demografske i društvene promjene koje su se tada događale i koje se osjećaju sve do današnjih dana. Osim prezentacije samih lokaliteta, cilj izložbe je i dugoročno podizanje svijesti i angažiranosti oko spomeničke baštine, radi čega su u planu i edukativne aktivnosti kako bi se i nove generacije upoznale s važnosti očuvanja povijesne i kulturne baštine.

KATALOG IZLOŽBE

Lokacije prezentirane na izložbi, autori su predstavili i u istoimenom katalogu u kojem su tekstovi o nepoznatim utvrđenjima popraćeni impresivnim fotografijama povijesnih lokaliteta. Katalog će po otvaranju izložbe biti dostupan u prodaji u suvenirnicama šibenskih tvrđava.

TRAJANJE IZLOŽBE

Za sve zainteresirane posjetitelje u utorak, 29. lipnja od 19 sati ulaz na Tvrđavu sv. Mihovila je slobodan kako bi imali priliku razgledati izložbu i otkriti tajne dosada nepoznatih šibenskih utvrđenja. Nakon otvorenja, izložba će biti dostupna za razgledavanje sve do 27. rujna, unutar redovnog radnog vremena Tvrđave sv. Mihovila.

 

 

vizual izložbe mura incognita

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti