HR
EN
29.06. - 27.09.

Mura Incognita: Nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice

Izložba Mura Incognita: Nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice, autora Josipa Pavića i Andrije Nakića, predstavlja rezultate istraživačkih aktivnosti Odjela za kulturno-povijesnu baštinu JUK Tvrđava kulture Šibenik u razdoblju od 2017. do 2021. godine.

Na izložbi je predstavljeno 16 lokacija: tri do sada nezamijećene strukture Tvrđave sv. Mihovila, Tvrđava sv. Ivana, te 12 raštrkanih utvrda nekadašnjeg srednjovjekovnog i novovjekovnog šibenskog distrikta. Neke od lokacija do sada su bile potpuno nepoznate, a o drugima su prezentirani brojni novi povijesni podaci, fotografije i nacrti, pronađeni ili izrađeni kroz terenske preglede, arhivska ili arheološka istraživanja.

Sva ova utvrđenja, bilo da su ih gradili Šibenčani, Mlečani ili Osmanlije, podsjetnik su na zaboravljen i nesiguran život u graničnim područjima te na duboke demografske i društvene promjene koje su se tada događale i koje se osjećaju sve do današnjih dana.

Osim prezentacije samih lokaliteta, cilj izložbe je i dugoročno podizanje svijesti i angažiranosti oko spomeničke baštine, radi čega se planiraju i nove edukativne aktivnosti.

 

TRAJANJE IZLOŽBE

Izložba jepostavljena u podzemnom izložbenom prostoru Tvrđave sv. Mihovila gdje je posjetitelji mogu razgledati do 27. rujna 2021., za vrijeme redovnog radnog vremena tvrđave.

 

KATALOG IZLOŽBE

Sve lokacije prezentirane na izložbi predstavljene su i u istoimenom katalogu izložbe, koji uz nove podatke donosi i fotografije lokacija, povijesne nacrte i opaske autora. Katalog će po otvaranju izložbe biti dostupan u prodaji u suvenirnicama šibenskih tvrđava.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti