HR
EN

Sjajne drame "Corpus Christi" i "Tereza 37" za odgođeni kraj filmskog ljeta na Baroneu!

08.09.2020.

Popularni filmski program Srijedom po svijetu ide dalje, zbog sjajnog vremena i još boljeg izbora filmova! Projekcije na šibenskoj Tvrđavi Barone nastavljaju se kroz sljedeće dvije srijede, s početkom u 20:30 sati.

 Ove srijede, 9. rujna na vrhu grada očekuje nas projekcija poljskog kandidata za Oscara, filma Corpus Christi redatelja Jana Komasa, a već sljedeće srijede, 16. rujna, program se nastavlja s apsolutnim pobjednikom nedavno završenog Pulskog filmskog festivala - dobitnika čak šest Zlatnih arena, filma Tereza 37 redatelja Danila Šerbedžije u kojem naslovnu ulogu tumači sjajna Lana Barić koja je ujedno i napisala nagrađeni scenarij.

 

POLJSKI KANDIDAT ZA OSCARA

Odlična poljska drama nastala prema istinitim događajima, Corpus Christi, priča je o mladom delikventu Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju dok živi u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali na putu mu stoji njegov kriminalni dosje i grijesi iz prošlosti. Maskiran u svećenika, Daniel završava u zabitom poljskom selu gdje osvaja srca vjernika svojim strastvenim propovijedima.  

Ovaj inteligentni, provokativni i vrlo ljudski film angažirano propituje pitanja vjere i spasenja te se naslanja na recentnu opsesiju poljskog filma crkvom i klerom u uvjetima ove katolicizmom izrazito obilježene zemlje.

 

FESTIVALSKA USPJEŠNICA

Premijerno prikazan na Motovun Film Festivalu, film Tereza 37 redatelja Danila Šerbedžije svoj izrazito uspješan festivalski život nastavio je na ovogodišnjoj Puli gdje je osvojio čak šest Zlatnih arena (za najbolji film, scenarij, režiju, sporednu ulogu, montažu i masku). Ova razorna i na trenutke toplo humorna generacijska priča prati ženu u ranim tridesetima, koja u raspadajućem ambijentu suvremenog Splita pokušava pronaći svoj komadić sreće. Riječima glavne glumice i scenaristice, Lane Barić: „priča je to o ženi koja se oslobađa i doznaje istinu o sebi kroz nemoral - taj je nemoral neće usrećiti, ali će joj pomoći da komunicira sa sobom na istinit način. Željela sam pokazati da je svako kršenje normi legitimno i da svaka istina nema nužno pozitivan ili nužno negativan predznak“.

Uz Lanu Barić u filmu igraju Ivana Roščić, Marija Škaričić, Leon Lučev, Dragan Mićanović i Goran Marković.

 

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na Tvrđavi Barone ograničen je zbog trenutne epidemiološke situacije, a projekcija će se održati u skladu sa propisanim preporukama i poštivajući mjere opreza.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti