HR
EN

Šibenska premijera filma „Izbačeni“ uz panel raspravu o gorućoj temi stambenog zbrinjavanja

15.07.2021.

Ove subote, 17. srpnja, na Tvrđavi Barone prikazat će se najnoviji istraživački film Izbačeni, poznatog švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena. Film prati Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u njezinoj predanoj istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Zajedno posjećuju veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem – cijene najma su utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski, a luksuzni stanovi pa čak i cijeli kompleksi namjerno su ostavljeni da zjape prazni čime se radikalno mijenjaju moderni gradovi u kojima više nema mjesta za njihove stanovnike. Sve teže i teže postaje ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s tim problemom susreću se i hrvatski gradovi, pa tako i Šibenik.

Nakon što nas film uvede u problem globalne dimenzije stambene krize, u temu lokalne razine uvest će nas i zanimljiva rasprava nakon filma na kojoj će sudjelovati Tea Truta iz Društva arhitekata Split (DAS), Mate Rupić (Krajobrazovanje), Tamara Bjažić Klarin, članica Društva arhitekata Šibenik (DAŠ) s Instituta za povijest umjetnosti, Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u Gradu Šibeniku, te Mirko Petrić, sociolog i viši predavač na Sveučilištu u Zadru.

MEĐUNARODNI GOSTI

Uz aktualnu temu samog filma, te panel raspravu koja će slijediti nakon projekcije, ova subota je posebna i zato jer će se, po prvi put „uživo“, susresti članovi projektnog tima europskog projekta Connecting Cinemas in Rural Areas. Šibenik je tako ovom prilikom domaćin Connecting Cinemas Loungea, jednom od četiri događanja u sklopu projekta čiji je cilj okupiti partnere na jednom mjestu kako bi razmjenom mišljenja pokrenuli razgovore o aktualnim temama i problemima.

Upravo je povezivanje ljudi iz različitih europskih zemalja, organizacija kulturnih događanja, izgradnja i razvoj nove publike, te razmjena mišljenja, perspektiva i iskustava vezanih uz aktualne globalne teme okosnica ovog projekta, a s obzirom da problem opisan u filmu dotiče stanovnike na globalnoj razini, prisustvovanje projektnih partnera iz Njemačke, Rumunjske i Belgije pružit će dodatnu dimenziju ovoj filmskoj projekciji.

Projekcija filma je zakazana za 21:30 sati, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetitelje do popunjenosti kapaciteta koji je ograničen sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

O PROJEKTU CONNECTING CINEMAS

U projektu Connecting Cinemas in Rural Areas, uz vodećeg partnera, njemačkog kino-kulturnog centra Neue Kammerspiele iz Kleinmachnowa, uz Tvrđavu kulture Šibenik, sudjeluju još: Public Art Lab (Njemačka), Amza Pellea Cinema (Rumunjska), Cinema Star, (Grčka), M2C Institute for Applied Media Technology and Culture at the City University of Applied Sciences (Njemačka), Amsterdam University of Applied Sciences (Nizozemska) i KEA European Affairs Brussels (Belgija).

Projekt je financiran od strane Europske komisije iz prioriteta Europa spremna za digitalno doba, a provodi se u okviru poziva Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities.

 

 

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost JUK Tvrđava kulture Šibenik i ni na koji način ne odražava stavove Europske Komisije/MEDIA Policy, Audiovisual Industry & Media Support Programmes.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti