HR
EN
17. srpnja / 21:30h

Ulaz na projekciju je slobodan svim zainteresiranim posjetiteljima, do popunjenosti kapaciteta koji je ograničen sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Filmska subota na Baroneu: IZBAČENI

Push, Fredrik Gertten, Švedska / Kanada / UK, 2019., 92'

 

Veliki gradovi postali su igrališta bogataša, cigla je nova globalna valuta, a stanovanje je postalo roba. Ogleda se to u nezaustavljivom globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara ostaju jednako niski. Zbog svega toga u gradovima širom svijeta postaje sve teže i teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani. 

Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja? Na ova kompleksna pitanja aktualne odgovore daje najnoviji istraživački dokumentarac poznatog švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena

Izbačeni (Push) koji prati Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u njezinoj predanoj istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Zajedno posjećuju veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem – cijene najma su utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski, a luksuzni stanovi pa čak i cijeli kompleksi namjerno su ostavljeni da zjape prazni čime se radikalno mijenjaju moderni gradovi u kojima više nema mjesta za njihove stanovnike.

Medijski napisi sve više navode Šibenik kao kulturnu meku Dalmacije i sve češće se Šibenik uvodi kao primjer hrvatskog grada s kvalitetnim razvojnim politikama. No, takav novi imidž Šibenika otvara i niz pitanja za same stanovnike. Prate li progresivne stambene politike one razvojne? Na koji se način novi kulturni i ekonomski uzlet odnosi prema lokalnom stanovništvu, njegovom pravu na prostor i stanovanje? Kakav je odnos tih razvojnih politika prema izgradnji grada i zajednice? Nakon što nas film uvede u problem globalne dimenzije stambene krize, razgovorom ćemo o tim problemima popričati na primjerima vezanim uz lokalnu razinu. 

 

Nakon šibenske premijere filma u subotu, 17. srpnja, na Tvrđavi Barone s početkom u 21:30 sati, o problemu stanovanja na lokalnoj razini će razgovarati Tea Truta iz Društva arhitekata Split (DAS), Mate Rupić (Krajobrazovanje), Tamara Bjažić Klarin, članica Društva arhitekata Šibenik (DAŠ) s Instituta za povijest umjetnosti, Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u Gradu Šibeniku, te Mirko Petrić, sociolog i viši predavač na Sveučilištu u Zadru.

 

Ulaz na projekciju je slobodan svima, do popunjenosti kapaciteta koji je ograničen sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

 

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti