HR
EN

Prva istraživanja bedema u Grebaštici zahvaljujući Klubu prijatelja

16.04.2020.

Tvrđava kulture Šibenik je uz pomoć Kluba prijatelja šibenskih tvrđava nastavila s očuvanjem, zaštitom i prezentacijom spomeničke baštine Šibenika i to u nešto drugačijem izdanju od prijašnjih godina. Po izboru članova Kluba, a u suradnji sa šibenskim Konzervatorskim odjelom, odlučila je dio sredstava članarina uložiti u izradu dokumentacije i arheološka istraživanja obrambenog bedema u Grebaštici, fortifikacije na području Grada Šibenika o kojoj se vrlo malo zna. Time je on postao lokacija iduće intervencije projekta "Naša baština, naša inspiracija".

Slijedom toga je početkom ožujka ove godine na području ovog povijesnog spomenika s kraja 15. stoljeća dovršena prva arheološka kampanja, koja je donijela značajne rezultate. Pokazalo se da sačuvani ostatak isturenog zida na litici uz more ne pripada južnoj kuli, već je vjerojatno riječ o strukturi koja je zaklanjala neku vrstu pristaništa za čamce. Temelji južne kule su pronađeni nešto dalje, par metara od morske obale, i potom otkopani u punom obujmu. Kula je dimenzija oko 4,5 x 5 metara, zidova debljine osamdesetak centimetara.

Novootkrivena kvadratna kula na južnoj obali bedema
Novootkrivena kvadratna kula na južnoj obali bedema
Radovi na obrambenom zidu u Grebaštici
Radovi na obrambenom zidu u Grebaštici

Slična kula postojala je na sjevernoj obali, i njeni temelji prepoznati su kod drvenog stepeništa kojim se prelazi ograda, no morati će biti istraženi u nekoj od sljedećih kampanja. Obje kule bile su isturene prema jugoistoku, tj. prema neprijatelju, kako bi branitelji mogli nadzirati cijelu duljinu bedema i štititi ga od napada. Uokolo obje kule mogu se zamijetiti porušeni ulomci njihovih zidova.

Unutar projekta također se planira čišćenje grafita koji je uočen krajem 2018. godine, te postavljanje informativne table o bedemu, što bi trebalo biti dovršeno do kraja ovog mjeseca.

Panoramski snimak bedem Grebaštica

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti