HR
EN

Prijatelji tvrđava odabrali najdražu fortifikaciju, no pobjednici su svi!

04.12.2019.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava odabrali su lokaciju na kojoj će se vršiti arheološka istraživanja, dijelom financirana sredstvima njihovih članarina. Dio je to projekta „Naša baština, naša inspiracija“, kojim Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik ulaže dio iznosa članarina Kluba u obnovu i prezentaciju spomeničke baštine Šibenika.

Ove godine članovima je ponuđen odabir između tri manje poznate fortifikacije na gradskom području, a nikad veći odaziv članova rezultirao je premoćnom pobjedom obrambenog zida u Grebaštici, za kojeg je glasalo 53,6% članova. Ostatak glasova su gotovo podjednako raspodijelili neistraženi poluotok Sv. Kate u Raslini (23,7%) i brdo Sv. Ivana u Vrpolju (22,7%).

Podsjetimo, bedem koji je pregrađivao poluotok Oštrica nedaleko Grebaštice izgrađen je 1497. godine, kako bi pružio zaklon stanovništvu u rano, za njih najgore doba osmanske opasnosti. Danas je sačuvan gotovo cijeli središnji dio bedema, te vrlo mali segment južne obrambene kule.

 

Grebaštica - povijesni prikaz obrambenog zida
Grebaštica - povijesni prikaz obrambenog zida

 

Sredstva će biti uložena u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, no sasvim je sigurno da je ovom bedemu, kraj kojeg se mnogi Šibenčani kupaju, potrebna dostojna povijesna prezentacija. Nakon završetka radova u ranom proljetnom vikendu kada vrijeme to dopusti, Tvrđava kulture organizirat će izlet, odnosno obilazak novoistražene lokacije za zainteresirane članove Kluba.

Konačno, motivirani odazivom, tj. značajnim brojem glasača i reakcija koje je izazvala ovogodišnja akcija, Tvrđava kulture odlučila je iduće godine uložiti manja sredstva u istraživanja druge dvije utvrđene lokacije, Rasline i Vrpolja, kako bi što prije došli u stanje prezentacije.

Ovim izdanjem projekta „Naša baština, naša inspiracija“ napravljen je iskorak iz stare gradske jezgre Šibenika i pažnja usmjerena na manje istraženo, ali bogato spomeničko nasljeđe šireg područja grada. Podsjetimo, članovi Kluba prijatelja su prošlih godina odabrali čišćenje i restauraciju vrijednog gotičkog portala s rijetkim prikazom samostrijelca u Ulici Jurja Barakovića, te gotičkog ugaonog stupa na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti