HR
EN

Projekt Šibenik Zero Waste City ide dalje – na Baroneu održana radionica za djecu

28.09.2020.

Najmlađi posjetitelji šibenskih tvrđava u nedjelju, 27. rujna na Tvrđavi Barone sudjelovali su na prvoj edukativnoj radionici „Eko-čuvari tvrđava“, osmišljenoj u sklopu Šibenik Zero Waste City projekta na kojem je Tvrđava kulture Šibenik partner. Osim tvrđave, u projektu sudjeluju i Grad Šibenik i komunalno poduzeće Zeleni grad d.o.o., a sve se aktivnosti provode pod vodstvom nositelja projekta Udruga mladih Mladi u EU.

Radionica „Eko-čuvari tvrđava“ nastala je u suradnji s Udrugom Argonauta, a za cilj ima djeci dočarati koliku količinu otpada stvaramo kako bi ih se potaknulo da i sami aktivno sudjeluju u njegovom smanjivanju. Samim time oni neizravno sudjeluju i u zaštiti objekata povijesne baštine koji su od iznimnog značaja. Jedni od njih su i šibenske tvrđave, lokacija na kojima će se ova radionica održavati i u budućnosti.

 

 

Različitim aktivnostima tijekom radionice djeca su među ostalim učila o principu smanji –  prenamijeni – recikliraj, razlici između pojmova otpad i smeće i sortiranju otpada. Naučila su i kako obraniti tvrđavu i svoju okolinu od otpada i njegovog lošeg utjecaja na okoliš, čime ih čuvaju za buduće generacije. Uspješnim rješavanjem zadataka stekli su titulu eko-čuvara tvrđava.

Održana radionica dio je programa obilježavanja Dana grada Šibenika koji se nastavlja i sutra, 29. rujna, kada je ulaz na tvrđave Sv. Mihovila i Barone slobodan svim posjetiteljima (od 9 do 17 sati). Od 10 sati na Tvrđavi sv. Mihovila zainteresirani posjetitelji mogu sudjelovati na stručnom obilasku tvrđave i predstavljanju rezultata recentnih istraživanja na lokaciji, dok na Tvrđavi Barone u 11 sati nastupa grupa Bloom.

Podsjetimo, projekt Šibenik Zero Waste City traje od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2021. godine te je u cijelosti financiran sredstvima iz The Coca Cola Foundation. Projekt obuhvaća organizaciju brojnih volonterskih aktivnosti, edukativnih radionica i nabavu rješenja za prikupljanje i smanjenje odlaganja plastičnog otpada u okoliš, a glavni cilj je osvijestiti građane – s fokusom na mlade – o važnosti zaštite okoliša.

Logo Šibenik ZWC

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti