HR
EN
27.09. - 29.09.

Obilježavanje Dana grada na šibenskim tvrđavama

Na šibenskim tvrđavama sv. Mihovila i Barone posljednjeg tjedna u rujnu održan je prigodni program obilježavanja Dana grada - obilazak Tvrđave sv. Mihovila uz predstavljanje rezultata recentnih arheoloških istraživanja lokaliteta, a na Baroneu koncert grupe Bloom te edukativna radionica za najmlađe. 

 

U utorak, 29. rujna, kada Šibenik slavi svog nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila i obilježava Dan grada, ulaz na tvrđave sv. Mihovila i Barone bio je slobodan svim posjetiteljima (u regularnom radnom vremenu od 9 do 17 sati).

 

RADIONICA "EKO-ČUVARI TVRĐAVA"

27.9., 10 sati | Tvrđava Barone

Kroz sudjelovanje na radionici djeca uče kako aktivno sudjelovati u smanjivanju otpada kroz princip smanji –  prenamijeni – recikliraj, čime brane tvrđavu i svoju okolinu od lošeg utjecaja otpada na okoliš i čuvaju ih za buduće generacije.

Ispunjenjem zadataka svaki od sudionika postaje „Eko-čuvar tvrđava“. Titula je to koja obvezuje na očuvanje kulturne baštine i brigu o prirodi, a njen znak je štitnik koji djeca vlastoručno izrađuju od već korištenih materijala i s radionice odnose kao trajni podsjetnik.

Radionica je osmišljena u sklopu projekta ŠibenikZero Waste City u suradnji s Udrugom Argonauta, a namijenjena je uzrastu od 7 godina naviše

 

 

STRUČNI OBILAZAK TVRĐAVE SV. MIHOVILA

29.9., 10 sati | Tvrđava sv. Mihovila

Kako bi posjetiteljima približili rezultate arheoloških i povijesnih istraživanja tvrđava u posljednje tri godine, na Tvrđavi sv. Mihovila laganom i lagodnom jutarnjom šetnjom – stručnim obilaskom pod nazivom "Nova istraživanja Tvrđave sv. Mihovila (2017.-20.)" -  pričljivi povjesničar Josip Pavić i arheolog Andrija Nakić iz Tvrđave kulture predstavili su najzanimljivija otkrića i pronalaske sa lokacije tvrđave.

 

 

KONCERT GRUPE "BLOOM"

29.9., 11 sati | Tvrđava Barone

Nakon upijanja novih saznanja posjetitelji su se opustili na Tvrđavi Barone uz šibenskoj publici dobro poznat sastav Bloom predvođen vokalom Nataše Plazibat. 

 

Navedeni programi ujedno su bili dio ovogodišnjeg programa manifestacije Dani europske baštine u Hrvatskoj koju organizira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Manifestacija pod zajedničkom temom „Baština i obrazovanje – učenje za život“ objedinila je široku lepezu online sadržaja i raznovrsnih događanja na lokacijama diljem Hrvatske, čijem su se popisu pridružile i šibenske tvrđave. Cilj manifestacije je multimedijalnim pristupom raznovrsnim sadržajima na kreativan i pristupačan način približiti kulturnu baštinu publici na što zanimljiviji i pristupačniji način te naglasiti važnost konstantne interakcije baštine s pojedincem, na čemu Tvrđava kulture kontinuirano radi.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti