HR
EN

Projekt Fortress ReInvented primjer dobre prakse Strategije 21

02.04.2020.

Ministarstvo kulture Republike Hrvratske uvrstilo je projekt Fortress ReInvented - Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama u primjere dobre prakse Strategije 21. Ove je godine posebna pažnja posvećena najboljim praksama i projektima obrazovanja o kulturnom nasljeđu, što se nastavlja na glavnu temu Europskih dana baštine 2020. - „Baština i obrazovanje: učenje za život“. Osim šibenskog, Ministarstvo kulture uvrstilo je još šest primjera iz Hrvatske, a svi su predstavljeni na stranicama Vijeća Europe.

Šibenski projekt istaknut je kao pozitivan  primjer korištenja inovativnih tehnika u prezentiranju kulturne baštine široj javnosti. Naime, njime se dvije podzemne cisterne za vodu Tvrđave sv. Mihovila, koje datiraju iz 15. stoljeća, transformiraju u vremenske kapsule i oživljavaju legendu o nastanku grada te burnu povijest tvrđave putem 3D video mapping tehnike projiciranja. Osim toga, tvrđava je dobila i multimedijalne vodiče - tablete sa digitalnim i audio sadržajima koji se pokreću  samostalno u trenutku prolaska pored unaprijed postavljenih točaka važnih za povijesni razvoj najstarije šibenske tvrđave.

Strategija 21, odnosno Europska strategija za kulturnu baštinu u 21. stoljeću dokument je Vijeća Europe kojim se promiče dobro upravljanje utemeljeno na participativnom upravljanju (koji uključuje prvenstveno nacionalnu, regionalnu i lokalnu razinu) te se zalaže za zajednički i jedinstveni pristup kulturnoj baštini i način na koji se njom treba upravljati.

Ovom nominacijom šibenski je projekt uvršten među uspješne primjere implementacije suvremenih strategija upravljanja u kulturi, koje se više ne temelje na pitanjima zašto ili kako trebamo očuvati, obnoviti i poboljšati našu baštinu, već naglasak stavljaju na korisnike kulturnih sadržaja.Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti