HR
EN

Projekt Fortress ReInvented: Sastanak članova projektnog tima u Zenici

07.03.2019.

U sklopu projekta „FortressReinvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama“ u Zenici je jučer, 6. ožujka, održan četvrti sastanak članova projektnog tima.

Posjet Zenici posljednji je u nizu sastanka članova projektnog tima - predstavnika Muzeja grada Šibenika, Općine Klis, Opštine Herceg Novi i Muzeja grada Zenice tijekom kojeg su pregledane dosad realizirane aktivnosti te izmijenjena iskustva u upravljanju baštinom.

U posljednjih deset godina Javna ustanova Muzej grada Zenice poduzela je značajne mjere u procesu revitalizacije tvrđave Vranduk. Kroz projekt Fortress ReInvented pomoću audiovizualne tehnologije, korištenjem računala i tableta, dočarat će se srednjovjekovna Bosna i Hercegovina.

 „Zahvaljujući ovom projektu Muzej grada Zenice povećava turističke kapacitete tvrđave Vranduk uvođenjem u prostor vizualne sadržaje, trodimenzionalne predmete kombinirane sa suvremenom tehnologijom i opremom kako bi se što bolje dočarao srednjovjekovni ambijent u tvrđavi“ – kazao je Adnadin Jašarević, ravnatelj Muzeja grada Zenice.

Voditeljica projekta, Kata Žganjer iz Muzeja grada Šibenika, nadodala je – „Uvođenje raznih digitalnih sadržaja na partnerske tvrđave, posebice postavljanje 3D mappinga u cisterne Tvrđave sv. Mihovila, predstavlja jedinstveni izazov u čije je osmišljavanje i realizaciju uloženo mnogo vremena i truda - takva interpretacija baštine  jedinstvena je na ovim prostorima. Na ovaj način značajno će se doprinijeti poboljšanju doživljaja posjetitelja te atraktivnosti spomenika.“

Podsjetimo, projekt Fortress ReInvented započeo je 1. srpnja 2017. godine s planiranim završetkom krajem 2019. godine, a njegova ukupna vrijednost je 1.310.232,30 eura od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Glavni cilj projekta je doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave – Tvrđavu sv. Mihovila u Šibenku, Tvrđavu Klis u Klisu, Kanli kulu u Herceg Novom i tvrđavu Vranduk u Zenici.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti