HR
EN

Povodom Dana grada raznolik program na šibenskim tvrđavama

17.09.2021.

Povodom obilježavanja Dana grada, šibenske tvrđave Sv. Mihovila i Barone i ove godine pripremaju prigodni program – obilazak Mihovila uz osvrt na rezultate recentnih arheoloških istraživanja predstavljenih kroz izložbu Mura Incognita, dječju radionicu na Baroneu i Šibenik Heritage Showcasedogađaj koji objedinjuje gastronomiju, prezentaciju starih običaja te zanimljive osvrte na šibensku povijest ali i budućnost. Time se Tvrđava kulture Šibenik i ove godine uključila u manifestaciju Dani europske baštine u Hrvatskoj koju organizira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

ŠETNJA TVRĐAVOM I RADIONCE ZA DJECU

U subotu, 25. rujna s početkom u 10 sati, arheolog Andrija Nakić predvodit će obilazak Tvrđave sv. Mihovila kroz koji će zainteresirani moći čuti o utvrđenjima Šibenika i okolice. Mnoga od njih do sada su bila i nepoznata, a predstavljena su kroz izložbu Mura Incognita koju će posjetitelji moći i razgledati tijekom obilaska. Okupljanje je na Info pultu tvrđave, uz slobodan ulaz za sudionike obilaska.

Istodobno će se na Tvrđavi Barone odvijati radionica za djecu, „Moj novčić“. Izradom replike srednjovjekovnog šibenskog novčića u glini djeca kroz druženje i zabavu uče kako se trgovalo u Šibeniku prije nekoliko stoljeća. Na radionici mogu sudjelovati djeca starija od 6 godina, za njih i pratnju ulaz na tvrđavu je slobodan. Broj sudionika radionice je ograničen.

 

U SRIJEDU ŠIBENIK HERITAGE SHOWCASE

Na Dan grada, u srijedu 29. rujna, kada Šibenik slavi svog nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila ulaz na tvrđave sv. Mihovila i Barone bit će slobodan svim posjetiteljima (u regularnom radnom vremenu).

Posjetitelji koji se toga dana kroz jutarnje sate upute na Barone dočekat će Šibenik Heritage Showcase, odnosno turnir u briškuli i trešeti, omiljenim kartaškim igrama koji su jedan od simbola Dalmacije, kuhanje pomalo zaboravljenog jela – čičvarde i niz zanimljivih razgovora i panela. Prvi tematizira povijest kinomatografije u Šibeniku, drugi nas vraća u doba iščezle države Republike Venecije, dok će nam treći dati uvid u to kako mladi vide budućnost grada i svoju (eventualnu) budućnost u njemu.

Šibenik Heritage Showcase događaj je koji se odvija u sklopu projekta EMOUNDERGROUNDS, kojeg Tvrđava kulture provodi s 9 partnera iz 7 zemalja. Dio projekta je i predstavljanje tradicije zemalja partnera, odnosno materijalne i nematerijalne baštine kroz događaje koji zainteresirani mogu pratiti putem prijenosa uživo. Tako će se i događaj na Baroneu prenositi online – detalji o programu i ostale informacije bit će objavljene uskoro.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti