HR
EN

Posljednje pripreme za online posjet u sklopu programa "Cultural Heritage in Action" - tišina, snima se!

06.05.2021.

Cultural Heritage in Action program uzajamnog učenja i usavršavanja (program Europske komisije) kojeg provodi konzorcij nekoliko europskih udruženja - Eurocities, KEA, ERRIN, Europa Nostra, Vijeće arhitekata Europe u punom je jeku! Nakon što su iz cijele Europe odabrana 32 primjera dobre prakse iz 23 države, predstavljena u katalogu uspješnih praksi, na red su došli i uzajamni online studijski posjeti i radionice.

Jedini primjer iz Hrvatske upravo je šibenska Tvrđava kulture, koja će biti domaćin online studijskog posjeta u prvom tjednu lipnja. Ovaj tjedan nastavljene su pripreme za posjet – snimanje videa u svrhu predstavljanja grada Šibenika, tvrđava i poslovne prakse ustanove u katalogu predstavljene kao primjer kreativnog kulturnog menadžmenta s pozitivnim utjecajem na lokalnu zajednicu. Svoje viđenje poslovanja Tvrđave kulture u videu će predstaviti gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, brojni poslovni suradnici Tvrđave kulture i članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava.

Šibenski primjer opisan je kao uspješan proces „transformacije tvrđava u značajno kulturno žarište“, o kojemu će odabrane kulturne ustanove (odnosno njihovi djelatnici), grupe stručnjaka i dionika u kulturnom sektoru moći čuti iz prve ruke putem online posjeta od 31. svibnja  do 4. lipnja. 

„Naš 'posjet' uzajamnog učenja jako nam je važan jer se njime predstavljamo kulturnoj zajednici iz cijele Europe. Dakako, bilo bi nam draže osobno posjetiti sve lokacije i ugostiti kolege iz Europe, no i ovaj online format pokazao se izuzetno plodonosnim.  Do sada smo 'posjetili', odnosno učili od Finske, Belgije i Škotske. Trenutno smo na pola 'posjeta' Nacionalnom parku Val Grande u Italiji, i možemo reći da nam se iz tih susreta izrodilo mnoštvo ideja za razvoj novih projekata i inicijativa, ali i potencijalnih partnerstva. Pred nama su još minimalno dva: jedan u Finskoj i jedan u Nizozemskoj koji će nam, ne sumnjamo, pomoći u daljnjem razvoju našeg poslovanja, naročito u razvoju projekata namijenjenih povezivanju kulture sa lokalnom zajednicom“, rekla je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić.

O PROGRAMU

Program Cultural Heritage in Action osmišljen je s ciljem poticanja europskih gradova i regija na razvoj i usvajanje inovativnih rješenja i inicijativa u području kulturne baštine. Svi odabrani primjeri dobre prakse u fokusu imaju adaptaciju i ponovno korištenje kulturnih spomenika, participativno upravljanje i kvalitetu intervencija, a kroz aktivnosti u sklopu programa -  radionice, studijske posjete i promotivna videa – nastoji se međusobno povezati odabrane lokacije i potaknuti nove međunarodne suradnje.

 

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost JUK Tvrđava kulture Šibenik.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti