HR
EN

Nagrađivana iranska drama "Yalda, noć oprosta" na repertoaru Srijedom na svijetu

14.07.2020.

S netom završenog Festivala mediteranskog filma Split (FMFS), gdje je prikazan u natjecateljskoj kategoriji dugometražnog filma, na šibensku Tvrđavu Barone stiže iranski film Yalda, noć oprosta koji će na repertoaru filmskog programa Srijedom po svijetu biti u srijedu, 15. srpnja.

Ova neobična i napeta drama o suvremenom iranskom društvu prati sudbinu mlade Teheranke Maryam, osuđene na smrt zbog ubojstva svog mnogo starijeg supruga Nassera. Iranski zakon dozvoljava da obitelj žrtve oprosti i poštedi život ubojice, pa je Maryamina sudbina u rukama Nasserove kćeri Mone. Svoju odluku Mona treba donijeti pred očima milijuna gledatelja najpopularnije televizijske emisije, u noći zimskog solsticija.

Vizual Yalda

Redatelj Massoud Bakhshi kombinira energičnu estetiku i dramatičnu napetost u priči čiji se detalji postupno otkrivaju tijekom jedne večeri, snimljenoj gotovo u potpunosti unutar televizijskog studija. Crpeći svoje teme iz raznih društvenih kompleksnosti suvremenog Irana, Bahkshi je filmsku karijeru započeo kao dokumentarist, kada je upoznao nekoliko žena osuđenih zbog ubojstava vlastitih supruga, a njihova iskustva inspirirala su ovu moćnu filmsku studiju ženskih likova. Složen spoj društvenih i etičkih vrijednosti, nastalih na razmeđu duboko patrijarhalne tradicije i suvremenih globalnih fenomena poput showbizz industrije, Bakhshi postavlja kao okvir svoje filmske priče, a u vješto postavljenom narativnom slijedu reflektiraju se razne moralne i društvene dubioze današnjeg Irana – od konzervativizma, preko rodnih i klasnih nejednakosti, pa do utjecaja medija.

Stvarna kontroverzna iranska TV emisija poslužila je kao ishodišni motiv za film koji je Hollywood Reporter prozvao „snažnim, napetim ekspozeom šerijatskog zakona“, a za svoje drugo cjelovečernje igrano ostvarenje Bakhshi je osvojio glavnu nagradu žirija na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu.

U razgovoru prije projekcije šibenskoj će publici film predstaviti direktor Festivala mediteranskog filma Split, Alen Munitić.

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Posjetitelji na projekciju mogu ući od 20:30 do 21:15 sati, ili do popunjenosti kapaciteta gledališta.
Početak programa zakazan je za 21:30 sati, a organizatori ističu da će se, kao i srijedama do sada, poštivati sve mjere opreza.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti