HR
EN

Na repertoaru "Srijedom po svijetu" slijedi domaći naslov - "Mater" Jure Pavlovića

07.08.2020.

Na filmsko platno šibenske Tvrđave Barone, u sklopu programa Srijedom po svijetu, sljedeće srijede, 12. kolovoza s početkom u 21:30 sati stiže domaći film: Mater redatelja Jure Pavlovića.

Hvaljeni dugometražni debi mladog redatelja, čije je kratkometražno ostvarenje Piknik 2015. osvojilo „europskog Oscara“, renomiranu nagradu Europske filmske akademije, svjetsku premijeru je imao na festivalu A kategorije, Black Nights Film Festivalu u Tallinu. Nakon nedavne hrvatske premijere na Festivalu mediteranskog filma Split, film je krenuo na turneju po hrvatskim kinima, a šibenskoj publici film će uoči projekcije predstaviti sam redatelj.

0vaj intiman i beskompromisan portret kompleksnog odnosa između majke i kćeri prati Jasnu koja nakratko odlazi iz Berlina, gdje živi sa suprugom i djecom, i vraća se u rodni kraj u dolini Neretve kako bi se pobrinula za ostarjelu majku. Međutim, iako tjelesno onemoćala, majka i dalje u ovoj matrijarhatskoj obiteljskoj konstelaciji zauzima poziciju ultimativnog autoriteta, pa se Jasna ponovno zatekne u toksičnoj mreži ispunjenoj osjećajima krivnje i zamjeranja.

Protagonistkinje snažnih karaktera utjelovile su Daria Lorenci Flatz, koja je za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na sicilijanskom Taormina Film Festivalu, i velika kazališna diva Neva Rošić, dok su sporedne uloge uglavnom dodijeljene naturščicima, lokalnim stanovnicima koji „filmu daju puno autentičnosti, specifičnog šarma i originalnog dalmatinskog mentaliteta“, prema riječima samog redatelja. Klaustrofobična, usijana atmosfera sjajno je zabilježena kamerom Jane Plećaš, snimateljicom iza koje stoji i festivalska uspješnica Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić.

Ova filmska meditacija o boli, oprostu i gubitku na provokativan, ali i krajnje iskren način bilježi osebujan dalmatinski duh, s puno empatije i uz velike doze prepoznatljivog lokalnog humora. Ostvarenje koje je kritika složno ocijenila kao „izvrstan debitantski film“ (Jurica Pavičić, Jutarnji list) i „jedan od dojmljivijih redateljskih debija unutar novije hrvatske kinematografije“ (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija) osvojilo je i nagradu kritičara „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Kapacitet ljetnog kina na Tvrđavi Barone ograničen je zbog trenutne epidemiološke situacije, a projekcija će se održati u skladu sa propisanim preporukama i poštivajući mjere opreza.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti