HR
EN

Liburnia uplovljava u Šibenik!

01.09.2020.

Netom nakon završetka 18. izdanja Liburnia Film Festivala, pobjednički filmovi ovog najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj stižu na pozornicu ljetnog kina Tvrđave Barone, i to na samo finale ovogodišnjeg izdanja filmskog programa Tvrđave kulture Srijedom po svijetu.

Liburnia FF jedini je festival u zemlji koji prikazuje isključivo domaću recentnu dokumentarnu produkciju, a ona je – sudeći po ovogodišnjim pobjedničkim filmovima – obilježena pitanjima memorije, generacijama upisanih sjećanja, kolektivnih iskustava i trauma.

U srijedu, 2. rujna s početkom u 20:30 sati filmska večer na vrhu grada započinje uz projekciju kratkometražnog ostvarenja poznate splitske vizualne umjetnice Renate Poljak, Porvenir, za koji je u Opatiji nagrađena s čak tri nagrade: za najbolji film, kameru i dizajn zvuka. Istražujući temu sjećanja, put ju je odveo u Porvenir, jedini grad u Ognjenoj zemlji, na dnu zemaljske kugle, koji su osnovali hrvatski migranti početkom 20. stoljeća, a među kojima je bio i autoričin pradjed.

Mnoge generacije su se zbog siromaštva, gladi i ratova iz naših krajeva otiskivale na putovanje morem, sanjajući bolju budućnost, a Porvenir propituje ostaju li u našem tijelu zapisana sjećanja naših djedova i preostaje li i nama sudbina bježanja i traženja bolje zemlje?

Slijedi projekcija dugometražnog dokumentarca Ono drugo selo, u Opatiji nagrađenog posebnom nagradom žirija. Redatelj Jadran Boban i scenaristica Vesna Kesić u ovom filmu o Španovici, selu u okolici Pakraca koje je postalo paradigmatično mjesto zlokobnog kruga obostranog osjećaja nepravde i generalizacije krivnje, donose historijat memorije koja se neprestano transformira zadržavajući zauvijek klice nekih budućih sukoba. Uz važnu poruku kako nije oduvijek bilo tako, a možda tako i nije moralo biti.

U gledanje ovogodišnjih opatijskih laureata šibensku publiku uvest će uz razgovor direktorica LFF-a, Jelena Androić.

Zbog ograničenog kapaciteta gledališta posjetiteljima preporuča što raniji dolazak. Također, posjetitelji se mole za razumijevanje ako zbog popunjenosti kapaciteta ne budu mogli prisustvovati projekciji. Iz Tvrđave kulture ističu da će se projekcija održati u skladu sa propisanim preporukama i poštivajući mjere opreza.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti