HR
EN
31. srpnja / 21:30h

Uvijek postoji sutra

r. Paola Cortellesi, Italija, 2023., 118'

 

Redateljski prvijenac poznate talijanske glumice Paole Cortellesi, hit dramedija Uvijek postoji sutra, svoju filmsku gramatiku crpi iz jezika talijanskog neorealizma. Sasvim prigodno, budući da ju uz povijesni filmski pokret veže interes za radničku klasu i vremenski okvir.

Radnja je, naime, smještena u Rim neposredno nakon rata, sredinom 1940-ih, a prati kućanicu Deliju koja brine o suprugu Ivanu, njihovo troje djece te svekru Ottorinu i uz to obavlja sitne honorarne poslove. Ivano je pak neprikosnoveni gospodar obitelji koji zarađuje jedva dovoljno za osigurati krov nad glavom, no ima potrebu stalno podsjećati tko je hranitelj obitelji – ponekad ružnim riječima, a nekad uz pomoć remena. Obiteljsku situaciju Delia pokorno prihvaća, pokušavajući djeci osigurati što bolji život, a najveća joj je želja udaja kćerke Marcelle za dobrog i plemenitog supruga. Međutim, kada jednoga dana primi misteriozno pismo, počinje kovati neke nove planove.

Odvažno, dojmljivo i važno ostvarenje o obiteljskom nasilju oborilo je rekorde u talijanskim kinima i postalo najgledaniji nacionalni film od Benignijevog klasika Život je lijep (1997.). “Riječ je o suvremenom filmu radnje smještene u prošlosti”, pojašnjava redateljica koja tumači i naslovnu ulogu. “Željela sam istražiti što je ostalo isto, a što se promijenilo. Ono što se promijenilo nabolje jest da su prava prava ugrađena u ustave. Ono što je, nažalost, ostalo isto toksični je mentalitet kojemu i danas svjedočimo.” 

 

 

ULAZNICE: Za Klub prijatelja 3,50€/ redovna cijena 4€ 

Dostupne online i u City Pointu.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

 

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti