HR
EN
10. srpnja / 21:30h

Savršeni dani

r. Wim Wenders, Japan, Njemačka, 2023., 124' (12)

 

Delikatna, elegantna filmska posveta jednostavnoj ljepoti svakodnevnoga novo je ostvarenje velikog filmskog maestra, Wima Wendersa. Vraćajući se vlastitoj fascinaciji Japanom, njemački redateljski velikan svoju novu filmsku priču smješta u suvremeni Tokio gdje prati Hirayamu, čistača javnih toaleta koji vodi jednostavan, pomalo osamljenički, ali ispunjen život. Uživa u književnosti i glazbi, posebice klasicima iz 60-ih i 70-ih, stoga glazbenu podlogu filma čine melodije Nine Simone, Otisa Reddinga, Patti Smith ili pak antologijska pjesma Loua Reeda po kojoj je film i naslovljen.

Hirayama je i strastveni fotograf, a omiljeni mu prizor za kadrove vlastitih fotografija predstavlja prodiranje sunčevih zraka kroz krošnju drveća u parku gdje svakodnevno odlazi na pauzu za ručak. Japanska riječ komorebi, koja označava taj prirodni fenomen, ujedno konotira i “duboku povezanost s prirodom, potrebu da se zastane, da se upije i cijeni savršenstvo sitnih, naizgled beznačajnih detalja” (The Guardian). Međutim, kada njegovu čvrsto strukturiranu svakodnevicu naglo prekine niz neočekivanih susreta, Hirayama će se morati povezati s vlastitom prošlošću, onima koji ga okružuju i samim gradom.

Poetična, dirljiva oda životu i pronalaženju ljepote u efemernom bila je nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a za virtuoznu izvedbu glavne uloge Kōji Yakusho je ovjenčan nagradom za najboljeg glumca u Cannesu. Upravo je u Cannesu Wenders slavio davne 1985., kada je u programu Izvjestan pogled osvojio nagradu za dokumentarac Tokyo-Ga, posvećen svom ultimativnom redateljskom uzoru, Japancu Yasujirōu Ozuu.

 

 

ULAZNICE: Za Klub prijatelja 3,50€/ redovna cijena 4€ 

Dostupne online i u City Pointu.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

 

Program nije prikladan za mlađe od 12 godina.

Želiš li čuti novosti?

Pretplati se na newsletter!

Ostavi nam mail!
Sponzori Tvrđave kulture
Partneri i pokrovitelji Tvrđave kulture
Medijski pokrovitelji Tvrđave kulture
Postavke pristupačnosti